Rôzne

ZOO Bojnice hovorí o veľkom šťastí: Chýbalo málo a mohol nastať tragický požiar

Do areálu bojnickej zoo dopadli dva balóny šťastia, ktoré mohli spôsobiť škody. Problémom je aj pyrotechnika.

Ilustračný obrázok k článku ZOO Bojnice hovorí o veľkom šťastí: Chýbalo málo a mohol nastať tragický požiar
Zdroj: TASR/AP

Zamestnanci Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach našli po silvestrovských oslavách v areáli zoo dva tzv. balóny šťastia. Zoo v tejto súvislosti upozorňuje na nebezpečenstvo lampiónov i pyrotechniky, ktoré môžu napáchať škody na zvieratách i životnom prostredí. Informoval o tom hovorca národnej zoo Jaroslav Slašťan.

Veľké šťastie

„Prvý z balónov šťastia dopadol do výbehu oryxov juhoafrických, len pár metrov od budovy karantény, na druhom podlaží ktorej sa nachádza sklad objemových krmovín, teda sena,“ priblížil Slašťan. V tejto budove sa podľa neho nachádzajú aj ubikácie na ustajnenie afrických kopytníkov, ako sú oryx juhoafrický, zebra Hartmannovej, antilopa vraná, vodárka jeleňovitá, kudu veľký a pakôň modrý.

Druhý balón šťastia spadol do vonkajšieho výbehu slonov afrických. „Bolo veľkým šťastím pre našu zoo, že balóny nedopadli do skladov objemových krmovín alebo na iné horľavé materiály v našom areáli a nespôsobili požiar,“ podotkol Slašťan.

Už sa to stalo

Obavy zamestnancov Národnej zoologickej záhrady sú podľa neho na mieste, keďže rovnaký balón šťastia spôsobil pred rokom obrovskú tragédiu v Nemecku, keď pri požiari pavilónu opíc v zoologickej záhrade v Krefelde zahynuli viac ako tri desiatky zvierat vrátane orangutanov, goríl a šimpanzov.

„Požiar spôsobila 60-ročná žena z Krefeldu a jej dve dospelé dcéry, ktoré na Silvestra vypustili päť lampiónov šťastia, ktoré do oblakov vynáša horúci vzduch zo zapálenej parafínovej náplne. Práve tieto lampióny dopadli na pavilón opíc v krefeldskej zoo a spôsobili jeho požiar. Pritom v Nemeckej Spolkovej republike je púšťanie balónov šťastia zakázané," spomenul.

Problémová pyrotechnika

Ďalším problémom, ktorým čelia zoologické záhrady, chovateľské zariadenia či domáce zvieratá, sú ohňostroje, svetlice, rakety, petardy a iná zábavná pyrotechnika. „Zábavná pyrotechnika spôsobuje každoročne zvieratám nielen v zoologických záhradách veľký stres a úzkosť. Väčšina cicavcov a vtákov má niekoľkonásobne lepší sluch ako ľudia a preto ohňostroje, delobuchy a petardy spôsobujúce nadmerný a náhly hluk vnímajú veľmi citlivo,“ ozrejmil hovorca zoo.

Vystresované zvieratá v šoku zo svetla a veľkého hluku podľa neho unikajú do bezpečia, pričom často dochádza ku kolíziám na cestách, v prípade k nárazom vtákov do budov či elektrického vedenia. Stres môže spôsobiť zvieratám i rôzne choroby, ako sú diabetes, srdcovocievne ochorenia, ochorenia tráviaceho systému alebo psychické ochorenia. Pyrotechnika spôsobuje i ďalšie negatívne dosahy na životné prostredie.

„Hrozba vzniku požiarov sa zvyšuje predovšetkým nedbalou a neodbornou manipuláciou. Hrozia škody na životnom prostredí. Upozorňujeme, že zákon zakazuje ohňostroje a iné svetelné a zvukové efekty v národných parkoch a iných chránených územiach,“ dodal Slašťan.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Bojníc

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM