Zuzana Vajayová Rôzne

Železničná polícia sa dnes zameria na odhaľovanie protiprávnej činnosti

Pod názvom "Blue 24" sa dnes začína 24-hodinová medzinárodná policajná akcia železničných polícií sveta. Cieľom je prevencia a kontrola dodržiavania verejného poriadku a právnych predpisov o bezpečnosti a plynulosti v železničnej a cestnej

Po prvýkrát sa do nej zapojí aj slovenská železničná polícia, ktorá sa od januára tohto roka začlenila medzi služby Policajného zboru.

Počas tejto akcie sa zameria na odhaľovanie protiprávnej činnosti v obvode železničných dráh, najmä na staniciach, vo vlakoch a priecestiach. Po dohode s českou a maďarskou políciou budú vybrané osobné vlaky sprevádzané po celej trase.

Vo vlakoch sa budú kontrolovať podozrivé osoby, ktoré sa bezdôvodne pohybujú po vlakovej súprave a odložená batožina. Na odhaľovaní nelegálnych migrantov a osôb v pátraní budú spolupracovať s hraničnou a cudzineckou políciou. V súčinnosti s kolegami z dopravy sa zamerajú najmä na dodržiavanie zákona účastníkmi cestnej premávky na železničných priecestiach.

Po slovenských tratiach denne jazdí približne 1400 vlakov. Na nich je 2219 priecestí, 1081 majú svetelnú signalizáciu či závory. Polícia v minulom roku evidovala 32 zrážok motorových vozidiel s vlakom. Dve osoby zahynuli, jedna sa zranila ťažko a 17 ľahko.

Blue 24 je organizovaná v rámci európskej siete RAILPOL, združujúcej ozbrojené bezpečnostné zbory pôsobiace v obvode železničných dráh. Je súčasťou celoeurópskej policajno-bezpečnostnej akcie s názvom „RAILS“ realizovanej pod záštitou Maďarska ako predsedníckej krajiny EÚ. Súčasne prebieha aj na území Spojených štátov amerických v pôsobnosti organizácie AMTRAK, ktorá zabezpečuje ochranu federálnych železníc USA. Názov dostala podľa modrej farby, ktorá je farbou železníc.

TASR informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM