Rôzne

Zamestnanci čakajú na výplaty: Posun v prípade chemického závodu v Novákoch

CM-CREDIT môže prevziať kontrolu nad Fortischemom, rozhodol český úrad. Je to jeden z najväčších zamestnávateľov na hornej Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Zamestnanci čakajú na výplaty: Posun v prípade chemického závodu v Novákoch
Zdroj: TASR/Ivan Majerský

Pražská akciová spoločnosť CM-CREDIT, ktorá je členom finančnej skupiny KAPRAIN, môže prevziať kontrolu nad nováckym chemickým závodom Fortischem. Informoval o tom prostredníctvom tlačovej správy český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže s tým, že jeho rozhodnutie už nadobudlo právoplatnosť.

Spĺňajú podmienky

V rozhodnutí úrad skonštatoval, že posudzovaná transakcia spĺňa podmienky pre aplikáciu zjednodušeného konania a spojenie nebude mať za následok podstatné narušenie hospodárskej súťaže.

Fortischem pôsobí v oblasti výroby a dodávok chemických surovín, najmä výrobkov vznikajúcich pri spracovaní chlóru, ďalej v oblasti produkcie karbidu vápniku a technických plynov, výroby polyvinylchloridu a produktov jeho spracovania, ako i ďalších základných a špeciálnych chemikálií, pripomenul úrad v tlačovej správe.

Krízový manažér

Spoločnosť začiatkom marca na svojej stránke informovala, že ju prevzal krízový manažér Ján Hartl zo spoločnosti Maxim Pharm, ktorý angažoval do procesov poradenskú firmu. Hartl spolu s poradenskou firmou riadi a kontroluje nováckeho zamestnávateľa až do doby rozhodnutia Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže. Česká investičná skupina KAPRAIN vlastní Spolok pre chemickú a hutnú výrobu v Ústí na Labem a už deklarovala záujem o zapojenie sa do pokusu o záchranu spoločnosti, ozrejmila novácka chemička.

Tá sa od začiatku marca nachádza pod dočasnou ochranou, o ktorú požiadala z dôvodu zachovania vlastnej prevádzky a získania nového financovania tak, aby mohla v čo najširšom rozsahu následne uhradiť svoje záväzky voči veriteľom.

Jeden z najväčších zamestnávateľov na hornej Nitre s takmer 700 zamestnancami sa nachádza už dlhšie v zlej ekonomickej situácii a má miliónové dlhy, problémy sa dotkli zamestnancov, ktorí dlhšie čakajú na výplaty, upozornil pred časom Denník E na svojom webe.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM