Tlačové správy

Zákaz hazardu v Prievidzi nemusí byť efektívny

Od 1. novembra vstupuje do platnosti nová legislatíva, vďaka ktorej môžu mestá a obce ľahšie zakázať hazard na svojom území.

Ilustračný obrázok k článku Zákaz hazardu v Prievidzi nemusí byť efektívny
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Zároveň zakazuje umiestňovanie herní na vodorovnú vzdialenosť menej ako 500 metrov od školy, školského zariadenia, zariadenia sociálnych služieb, zariadenia pre liečbu nelátkových závislostí a ubytovne mládeže, ak to stanoví obec VZN.

Debata o zákaze sa už začala

Prievidzská samospráva možné zmeny pripúšťa a problematikou zákazu hazardu na území mesta sa už začala zaoberať začiatkom októbra. Na požiadavku mestskej poslankyne Natálie Svítkovej bude celoplošný zákaz hazardu prejednávať na pracovnom rokovaní.

Zákaz nemusí byť dobrým riešením

Problémom pri zákaze na území mesta by mohla byť bezprostredná blízkosť iných miest, v tomto prípade sú to Bojnice či Nováky. „Plošný zákaz herní len v jednom zo spomínaných miest by nemusel priniesť očakávaný efekt,“ skonštatoval hovorca mesta Michal Ďureje.

Mesto si uvedomuje aj ďalšie riziká vyplývajúce z plošného zákazu. „Hazardné hry sa môžu ľahko pretransformovať na inú formu aktivít ako napríklad zábavný priemysel alebo vzniknú čierne herne,“ upozornil Ďureje.

Menej peňazí do mestského rozpočtu

Plošný zákaz hazardu nebude mať vplyv iba na rozmach nelegálnych herní. Odchod regulovaného hazardu z územia mesta sa odrazí aj na mestskom rozpočte, ktorý sa ochudobní o značnú sumu. „V roku 2019 predstavovali výťažky z lotérií a hazardných hier sumu 315 205 eur,“ vyčíslil hovorca mesta.

Riziko zákazu

„Plošný zákaz nebol nikdy dobrým riešením,“ tvrdí hovorkyňa asociácie Dominika Lukáčová. Ako príklad uvádza viaceré mestá, kde sa koniec legálneho hazardu už podarilo presadiť a Finančná správa tam bojuje s nelegálnymi kvízomatmi. „Len od novembra do mája zaistili takmer 800 kusov takýchto automatov, ktoré sú dôkazom toho, že ak herne úplne vylúčime spod dohľadu štátu, nelegálny hazard plne nahradí regulované prevádzky,“ varuje Lukáčová. „V tom prípade už nebudeme môcť chrániť najzraniteľnejších obyvateľov vedených v registri vylúčených osôb.“

Lukáčová zdôrazňuje, že vďaka registru sú z hazardu momentálne vylúčení poberatelia sociálnych dávok, neplatiči výživného či chorobní gambleri, ktorí do registra dobrovoľne vstúpili. „Pri vstupe do legálnej herne sa každý musí preukázať občianskym preukazom, a týmto ľuďom nie je hranie umožnené.“ Ako to bude vyzerať v prípade čiernych prevádzok, si každý môže ľahko domyslieť.

Ďalšie možnosti

Asociácia zábavy a hier je pripravená ponúknuť mestám pomocnú ruku. „Mali by sme sa inšpirovať mestami, kde spolupráca prevádzkovateľov herní a samosprávy funguje na vysokej úrovni,“ tvrdí hovorkyňa Asociácie Dominika Lukáčová. Medzi inými spomína ako dobrý príklad nové detské ihrisko na sídlisku Poprad Juh, ktoré bolo zrekonštruované v spolupráci s OZ Rozvíjame naše mestá združujúcim prevádzkovateľov hazardných hier na Slovensku. „Boli by sme radi, keby nás samospráva s akoukoľvek otázkou, nejasnosťou či problémom, oslovila. Sme otvorení každej komunikácii a veríme, že spoločne nájdeme riešenie, ktoré by mestám mohlo prospieť viac než celoplošný zákaz hazardu,“ uzavrela Lukáčová.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM