Rôzne

Z bojnickej ZOO až do Chorvátska: Rys Emil si hľadá partnerku

Výnimočný rok pri práci s rysmi. Slovenský rys Emil našiel nový domov v Chorvátsku.

Ilustračný obrázok k článku Z bojnickej ZOO až do Chorvátska: Rys Emil si hľadá partnerku
Foto: Marko Matešič / Zdroj: ZOO Bojnice

Slovenský rys Emil našiel nový domov v prírodnom parku Velebit. Emil je štvrtým rysom, ktorého vypustili v Chorvátsku v rámci projektu LIFE Lynx a v poradí tretím vypusteným vo Velebite. Informoval o tom Pavel Procner, hovorca Národnej zoologickej záhrady Bojnice, ktorá sa na projekte záchrany rysov podieľa.

„Na základe údajov z fotopascí odhadujeme, že vo Velebite je asi 38 dospelých rysov, takže dúfame, že Emil nebude mať problémy s hľadaním partnerky," uviedol Procner.

V Slovinsku a Chorvátsku zatiaľ partneri projektu vypustili celkovo 13 rysov, desať samcov a tri samice. „V roku 2019 sme vypustili dva rysy odchytené v Rumunsku, zatiaľ čo v roku 2020 tri z Rumunska a dva zo Slovenska. Tento rok bol výnimočný, pretože sme urobili veľký krok k prepojeniu populácií v Dinárskom pohorí a Alpách," priblížil s tým, že partneri projektu vypustili päť rysov do slovinských Álp a rys Emil pricestoval v spolupráci s bojnickou zoo zo Slovenska do Dinárskeho pohoria v Chorvátsku.

Všetky rysy v Chorvátsku ochranári vypustili ihneď po transporte zo zdrojovej krajiny, v Slovinsku zvieratá najskôr strávili dva týždne v aklimatizačnej stanici na mieste vypustenia. „Príchod Emila je ďalším dôležitým krokom k zachovaniu populácie dinárskeho rysa ohrozeného príbuzenským krížením, ako aj zachovaniu zdravého ekosystému," skonštatoval hovorca bojnickej zoo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z hornej Nitry

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM