Rôzne Video

Vo Valaskej Belej postavili dočasný most: Ľudia stále počítajú škody, VIDEO

Už nie sú odrezaní od sveta. Armáda nabehla do obce a strhnutý most pri povodniach nahradil dočasný pontónový.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Obyvatelia Valaskej Belej (okres Prievidza) i v týchto dňoch odstraňujú škody po povodni, ktorá obec zasiahla začiatkom augusta. Voda vtedy strhla i most na konci obce smerom na Ilavu, čím znemožnila prejazd autami k piatim rodinným domom. V stredu tam Ozbrojené sily SR postavili dočasný pontónový most.

Voda v kuchyni i obývačke

Povodeň zasiahla i rodinu Kočkovcov. „V prvom rade nám spôsobila nečakaný šok. Nečakali sme, že sa voda tak zdvihne. Bola až na hlavnej ceste a vošla dovnútra do obývačky, kuchyne. Zatopilo nám linku, plávajúce podlahy, kúpeľňu, špajzu, kotolňu, garáž. Museli sme odčerpávať vodu a odpratávať blato," spomenula Anna Kočková. Povodeň rodine podľa nej poškodila aj dvojročné auto, ktoré nemali čas odtiahnuť, tiež ďalšie autá.

Voda poškodila i blízky prístupový most k piatim rodinným domom. „Každý tu má autá a tadiaľ sme prechádzali. Máme šťastie, že máme lavičku, ktorá nám vydržala. Most z jednej strany podmylo a spadol do potoka. Nedalo sa tak po ňom prejsť," priblížila s tým, že komplikácie spôsobil strhnutý most aj pohrebnej službe, keďže v jednom z domov uplynulý víkend umrela staršia pani.

Pomoc vojska

Následky už druhej povodne za dva týždne odstraňujú obyvatelia obce i v týchto dňoch. Voda tam vtedy zaplavila pivnice či záhrady domov, podmyla viacero ciest a mostov na lazoch. Problémy spôsobila i s pitnou vodou. „Počasie nám zatiaľ praje, dúfam, že to bude dobré a všetky cesty, ktoré potrebujeme urobiť, spravíme. Ľudia už odrezaní od sveta nie sú, aspoň čiastočne sme spojazdnili cesty tak, aby tam mohli prejsť záchranné zložky a ľudia na autách s vyšším podvozkom," priblížil starosta Miloš Cúcik.

Viac správ zo Slovenska

Voda podľa neho strhla v obci viacero mostov, väčšina bola vedľajších, most, ktorý v stredu nahradzovali vojaci, bol hlavným a odrezal ľudí od cesty. Nemohli si ísť nakúpiť, k lekárovi. „Vojsko nám pomohlo a je tam pontónový most. Neviem, ako dlho nám ho tu nechajú. V utorok tu bol aj znalec, ktorý robí mosty, nacení mosty v jednotlivých dĺžkach a uvidíme, ako sa rozhodneme. Či dáme druhý most, alebo či pontónový prejde na hmotné rezervy a zostane tu dlhšie a budeme mať väčší čas na prípravu," ozrejmil.

Škody

Povodie Váhu začalo prehlbovať korytá potokov tak, aby vydržali i väčší nápor vody, doplnil Cúcik.

Škody obec zatiaľ podľa starostu ešte nemá vyčíslené, presné čísla by mala poznať koncom tohto alebo v budúcom týždni. Dokumenty plánuje predložiť aj na Úrad vlády SR, keďže premiér Eduard Heger (OĽANO) jej prisľúbil finančnú pomoc, pripomenul starosta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto to vyzeralo pri montáži mosta.

FOTO: Strhnutý most pri povodniach vo Valaskej Belej nahradil dočasný pontónový
7
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Správy z hornej Nitry

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM