Rôzne

Vláda schválila program: Lokality s najvyššou prioritou v Prievidzi aj Handlovej

Viac ako 100 havarijných zosuvov, ktoré ohrozujú ľudí i majetky, eviduje Ministerstvo životného prostredia SR. Sú aj na hornej Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Vláda schválila program: Lokality s najvyššou prioritou v Prievidzi aj Handlovej
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR eviduje viac ako 100 havarijných zosuvov svahov či pôdy, ktoré ohrozujú životy ľudí, majetok, ako aj životné prostredie. Postihnuté sú nimi najmä územia Prešovského, Košického a Žilinského kraja. Vláda schválila program prevencie a manažmentu zosuvných rizík na obdobie rokov 2021 až 2029. Preventívne a manažmentové opatrenia si vyžiadajú 37,8 milióna eur.

Havarijné zosuvy

„Väčšina z nich bude hradená z európskych fondov. Havarijné zosuvy, ktoré vznikajú predovšetkým pre extrémne zrážky, ohrozujú ľudí v mnohých oblastiach Slovenska," uviedlo ministerstvo životného prostredia, ktoré predstavilo plán na zníženia rizika ohrozenia.

Dokument, ktorý schválila vláda, zahŕňa 51 lokalít, ktoré sú navrhnuté na sanáciu a následné monitorovanie. Zoradené sú do troch skupín podľa priority riešenia.

Najvyššia priorita

Medzi lokality s najvyššou prioritou patria svahové deformácie v mestských častiach Prievidze – Veľká Lehôtka a Hradec a tiež starý zosuv v Handlovej.

Ďalej sú to zosuvy v Nižnej Myšli (okres Košice), zosuv na Horárskej ulici v Prešove či druhá etapa sanácie skalného brala pod hradom Strečno.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) tvrdí, že k úspešnému riešeniu zosuvov je nevyhnutná zainteresovanosť a spolupráca ministerstva so samosprávou, vlastníkmi ohrozených nehnuteľností, respektíve s orgánmi štátnej správy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z hornej Nitry

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM