Rôzne Video

Vláda chce mať z hornej Nitry zdravý a zelený región: Vyjadrenie Hegera na VIDEU

Podľa premiéra Eduarda Hegera sa horná Nitra aj vďaka európskym peniazom stáva prémiovým regiónom.

Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Horná Nitra patrí medzi regióny s vysokou tvorbou emisií a stáva sa aj vďaka európskym peniazom prémiovým regiónom, do ktorého bude smerovať množstvo peňazí práve na to, aby sme ho transformovali na jeden z tých najekologickejších. Uviedol to vo štvrtok na tlačovom brífingu v areáli Elektrárne Nováky (ENO) v Zemianskych Kostoľanoch premiér Eduard Heger (OĽANO).

Zdravý a zelený región

„Po roku 2023 zanikne v tomto regióne viac ako 1,3 milióna emisií a navráti sa jeho ekologický rozmer. Z Fondu na spravodlivú transformáciu je vyčlenených pre celé Slovensko viac ako 459 miliónov eur, ale tento región je najlepšie pripravený a bude zrejme najväčším konzumentom týchto peňazí," ozrejmil Heger.

„Vláda sa chce postarať o budúcnosť regiónu, aby bol zdravý, zelený a ľudia tam mali kvalitnejšie a lepšie pracovné miesta,“ vyhlásila vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí).

Správy z hornej Nitry

Špičkové projekty

Na to, aby bola SR podľa nej pripravená po dokončení legislatívy zo strany Európskej únie čerpať peniaze z Fondu na spravodlivú transformáciu, Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR spustilo predbežnú výzvu, v rámci ktorej získalo 350 podrobných projektových zámerov a sú momentálne v procese hodnotenia.

„Vyselektovali sme projekty, ktoré sa týkajú verejnej správy a mohli by byť špičkové, pilotne realizované v tomto regióne. Týka sa to okrem iného projektov stavby alebo obnovy bojnickej nemocnice, zatepľovania verejných budov, čiže energetická úspora a alternatívne zdroje dopravy," doplnila.

Správy z Prievidze a okolia

Industriálny park

Na transformáciu regiónu sa pripravujú i Slovenské elektrárne, ktoré budú musieť zatvoriť v roku 2023 prevádzku ENO, pripomenul generálny riaditeľ SE Branislav Strýček. „V pláne máme vybudovať fotovoltaický park, našu lokalitu považujeme za ideálnu pre industriálny park. SE budú chcieť udržať zamestnanosť," do­dal.

Predseda vlády diskutoval o transformácii regiónu dopoludnia v Bani Cigeľ so zástupcami Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto to vyzeralo v Zemianskych Kostoľanoch počas návštevy premiéra Hegera.

OBRAZOM: Predseda vlády SR Eduard Heger na odkalisku v Zemianskych Kostoľanoch
5
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM