Katarína Vlčková Správy

Veľký boj o Gymnázium Ivana Bellu: S presunom nesúhlasí ani primátor Rudolf Podoba

Poslanci Trenčianskeho samosprávneho kraja na poslednom zasadnutí odklepli sťahovanie Gymnázia Ivana Bellu z Ulice Novomeského na Ulicu Lipovú. Malo by sa tak stať už v septembri. S týmto krokom však nesúhlasí Rudolf Podoba, primátor Handlovej.

Ilustračný obrázok k článku Veľký boj o Gymnázium Ivana Bellu: S presunom nesúhlasí ani primátor Rudolf Podoba
Zdroj: Dnes24.sk

Presťahovanie školy by malo vyriešiť problémy s normatívnym financovaním. Podľa primátora Rudolfa Podobu nie je presťahovanie školy šťastným riešením. „Pod dojmom šetrenia finančných prostriedkov robíme nenapraviteľné škody. V hre je tradícia a dobré meno školy, ktoré si buduje už takmer 50 rokov. Presťahovaním do priestorov inej školy stratí svoju identitu,“ vysvetľuje.

Koniec dlhej histórie?

Gymnázium v Handlovej má dlhú históriu. Funguje od školského roku 1954/55 a v priestoroch na Ulici Novomeského už 42 rokov. Podľa slov primátora je budova na Lipovej energeticky (bez zateplenia, rekonštrukcie) na rovnakej úrovni ako súčasná budova. „Ak je hlavným argumentom šetrenie finančných prostriedkov, verím, že poslanci TSK prejavia dobrú vôľu a skôr ako spustia proces sťahovania gymnázia, porovnajú predpokladané náklady na rekonštrukciu energetických systémov v SOŠ, náklady na presťahovanie gymnázia s nákladmi na rekonštrukciu energetických systémov v Gymnáziu Ivana Bellu,“ priblížil.
Zároveň dodáva, že v minulosti bola komunikácia s Trenčianskym samosprávnym krajom lepšia a vždy dokázali počúvať jeden druhého, v poslednej dobe tomu tak nie je. „Preto ma rozhodnutie TSK o zmene sídla handlovského gymnázia Ivana Bellu sklamalo.“

Podoba chápe rozhodnutie o presťahovaní gymnázia ako snahu ušetriť peniaze, no trápi ho jedna vec. „Čo nechcem akceptovať je to, že akosi všetci podliehame mamonu peňazí. A v snahe ušetriť finančné prostriedky prijímame rozhodnutia, ktoré nás dobehnú a robíme nimi medvediu službu školstvu. Veď všetci mi určite dajú za pravdu, že spôsob financovania školstva cez normatívy nie je dobrý. Tak sa snažme zmeniť systém a nie sa mu prispôsobiť,“ povedal.

Berie na vedomie, no nesúhlasí s rozhodnutím

Primátor Handlovej rozhodnutie o presťahovaní gymnázia berie na vedomie. Zároveň si však myslí, že je nesprávne. Podľa jeho slov sa ešte nevyčerpali všetky možnosti na udržanie školy v historických priestoroch, s ktorými je vžitá. "Nedovoľme rýchlym rozhodnutiam, aby spôsobili nenapraviteľné škody. Zobrať kredit handlovskému gymnáziu ako kvalitnej výchovno-vzdelávacej inštitúcie dokážeme jediným rozhodnutím a nevrátime mu ho ani za ďalších 50 rokov. Sme však presvedčení, že Gymnázium I. Bellu v Handlovej po zrekonštruovaní bude lacnejšou alternatívou pre Trenčiansky samosprávny kraj ako rekonštrukcia SOŠ a presťahovanie gymnázia do jeho objektu,“ dodal na koniec.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM