Katarína Vlčková Iné športy

Veľké úspechy karatistov z Prievidze: Môžu sa pýšiť týmito oceneniami

Za uplynulé dni čakalo prievidzských karatistov niekoľko súťaží. Domov si odniesli sklamanie zo štvrtého miesta i cenné kovy.

Ilustračný obrázok k článku Veľké úspechy karatistov z Prievidze: Môžu sa pýšiť týmito oceneniami
Foto: Katarína Vlčková

Stredoslovenský zväz karate v spolupráci s Karate klubom Žilina organizoval súťaž Karate Grand Prix Žilina 2014. Súčasťou boli ja Majstrovstvá detí, žiakov a mladších dorastencov. Na grand Prix v Žiline sa zišlo 56 klubov zo Slovenska, Česka a Poľska s celkovým počtom 483 pretekárov. Najúspešnejším klubom sa stal MSK Žiar nad Hronom (7–2–6). Druhé miesto patrilo klubu KATSUDO Sabinov (5–1–4) a tretí boli Rapidom Bratislava (4–2–4). Karatisti z Prievidze (3–4–5) skončili na štvrtom mieste.

Úspechy mladých karatistov

„Karatista roka 2013 Michal Zaťko bezkonkurenčne poráža svojich súperov. Nekompromisnými víťazstvami 10:0 pred časovým limitom skončilo opäť niekoľko zápasov. Striebro pridal aj z kategórie kata na ktorú sa nešpecializuje,“ povedala trénerka Športovej školy karate Prievidza Dušana Čierna.

Na súťaži mali zastúpenie aj naše karatistky, ktoré súťažili v ženskom kata. Vo finále sa stretli Ema Brázdová a Nikoleta Merašická. Finále však skončilo víťazstvom majsterky Európy Brázdovej.

Podľa trénerky medzi juniorkami dominovala Ľudmila Bačíková, ktorá v postupe do finále porazila minuloročnú bronzovú medailistku z majstrovstiev Európy Denisu Peško z Budokanu Zvolen. „Finálový duel s reprezentantkou Česka bol len čerešničkou na torte. Ostatní prievidzskí reprezentanti v kata zbierali len bronz. Simona Franková v kata starších žiačok a Nikola Jakubechová v mladších dorastenkách. Lukáš Samuel Loch medzi mladšími dorastencami a Samuel Dušička medzi staršími žiakmi. Dušičkovi tesnú prehru z Komárna oplatil najväčší rival Šimon Sečkár zo Žiaru nad Hronom,“ dodala Dušana Čierna.

Už na treťom turnaji po sebe naopak nemal šťastie Alexander Lichner, ktorý zbiera strieborné medaile. „Finálové zápasy sú vyrovnané, no prehrá o bod alebo po nerozhodnom zápase na vlajky. Chýba mu niekedy viac športového šťastia. Rovnako aj Sylvii Mišeje, ktorá sa od zápasu po zápas zlepšuje,“ dodal k výkonom svojich zverencov Ivan Horniak z Karate klubu FKŠ Prievidza.

Aj v karate seniorov mala Prievidza zastúpenie

Na Majstrovstvách Slovenska seniorov a veteránov sa prestavilo celkovo 131 pretekárov z 39 klubov Slovenska. Na Majstrovstvá Slovenska boli nominovaní Ivan Horniak, kata družstvo a Dušana Čierna, ktorá napokon neštartovala kvôli zdravotným problémom.

Karatistky sa pýšia tretím majstrovským titulom

Na seniorskom zápase sa predstavilo družstvo kata v zložení Ema Brázdová, Nikoleta Merašická a Ľudmila Bačíková. Kvôli nedovŕšenému veku im predseda umožnil súťažiť ako tím. „Prievidzské dievčatá nezaváhali a bezkonkurenčne zvíťazili. Pripísali si tak na konto už tretí majstrovský titul, prvý medzi seniorkami,“ pochválila sa Dušana Čierna.

Prievidzský veterán získal bronz

V kategórii veteránov nad 45 rokov súťažil tréner zápasníkov ŠŠK Prievidza Ivan Horniak. S neskorším víťazom kategórie Jurajom Krošlákom z Farmeu Nitra prehral 3:1. „Táto kategória je bez rozdielu hmotnosti. Môj súper bol nielen ťažší, ale hlavne vyšší s dlhšími rukami. Vedel, že budem aktívny a veľa kopať. Jeho čakacia taktika mu vyšla a zvíťazil,“ ohodnotil svoj výkon majster Slovenska 2013 Ivan Horniak.

Trénerka ŠŠK Čierna dodala, že karatisti z Prievidze sa v týchto dňoch sústredia hlavne na výkony mladých, pretože ich čaká posledné kolo Slovenského pohára a Majstrovstvá Slovenska.

Karatisti Prievidza
7
Galéria
Foto: Katarína Vlčková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM