Rôzne

Veľké PLÁNY s bojnickou nemocnicou: Tieto oddelenia majú byť v modernom pavilóne

Ak sa to podarí, v Bojniciach má vyrásť nový objekt s 200 lôžkami. Internú medicínu plánujú sústrediť v jednom pavilóne.

Ilustračný obrázok k článku Veľké PLÁNY s bojnickou nemocnicou: Tieto oddelenia majú byť v modernom pavilóne
5
Galéria
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Internú medicínu plánuje Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach sústrediť v novom pavilóne. Objekt by mal mať viac ako 200 lôžok, jeho súčasťou budú i ambulancie a recepcia. Financie na tento účel chce Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ako zriaďovateľ nemocnice žiadať z Fondu spravodlivej transformácie.

Všetko na jedno miesto

TSK momentálne zabezpečuje spracovanie projektu pre územné rozhodnutie. „Z porovnaní nám vyšlo, že nemá zmysel opravovať existujúce monobloky C, B, E. Dôjde k ich sanácii a vybuduje sa nový internistický pavilón s parkoviskom, prístupovými komunikáciami s kapacitou 220 lôžok," uviedol predseda TSK Jaroslav Baška.

Zámerom nemocnice je vytvoriť jedno miesto, kde bude poskytovať internistickú starostlivosť, a to nielen internú medicínu, ale všetky jej odbory, čiže interné, neurologické, kožné, pľúcne a geriatrické oddelenie, oddelenie dlhodobo chorých a rehabilitácie, spresnil riaditeľ nemocnice Peter Glatz. „Prízemie bude s recepciou a za ňou bude kompletná ambulantná starostlivosť, ktorá bude sústredená na jednom mieste aj s ambulantnými rehabilitáciami,“ doplnil riaditeľ.

Správy z hornej Nitry

Smart hodinky pacientom

Lôžka budú podľa neho tzv. plávajúce. „Nevymýšľame niečo nové, kopírujeme to, čo funguje vo svete. Je to z dôvodu, aby sme vedeli alokovať a využívať personál, lepšie plánovať služby lekárov a sestier.“

V celom pavilóne sa bude nachádzať aj bezdrôtová sieť. „Máme totiž zámer, aby každý pacient v pavilóne mal medicínske zariadenie. Laici to poznajú ako smart hodinky, ide však o certifikovanú zdravotnú pomôcku, prostredníctvom ktorej budú pacienti nonstop monitorovaní. Ich údaje sa budú on-line zaznamenávať do informačného systému, tým aj ušetríme čas pri monitorovaní zdravotného stavu pacientov a prácu sestier," dodal Glatz.

Fond spravodlivej transformácie momentálne nepočíta s podporou projektov z oblasti zdravotníckeho sektora. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR spolu s TSK preto plánuje s Európskou komisiou ešte rokovať.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM