Rôzne

Veľké plány s banským areálom v Handlovej: Predložili zámer hodný miliónov eur

Projekt sa už začína rysovať. Banský areál v Handlovej chce mesto zrevitalizovať. Čo by tam rado videlo?

Ilustračný obrázok k článku Veľké plány s banským areálom v Handlovej: Predložili zámer hodný miliónov eur
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Banský areál v Handlovej chce mesto po ukončení ťažby uhlia zrevitalizovať a premeniť na priemyselnú zónu. Zachovať tam plánuje i niektoré významné technické pamiatky súvisiace s banskou činnosťou. Zámer v hodnote 7,5 milióna eur predložila samospráva do zásobníka projektov Fondu na spravodlivú transformáciu.

Produkt cestovného ruchu

„Výsledkom projektu bude zóna, ktorá bude ponúkať príležitosť pre vybudovanie viacerých podnikateľských prevádzok ľahkého priemyslu a zároveň možnosť pre zamestnanie niekoľkým desiatkam obyvateľov na území mesta a blízkeho okolia," informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) majú v súlade s likvidačným plánom na roky 2021 až 2023 asanovať budovy v areáli. „Zámerom mesta v spolupráci so Slovenským banským múzeom je zachovať významné technické objekty a vytvoriť v areáli čiastočne produkt cestovného ruchu," doplnila Paulínyová.

Správy z hornej Nitry

Priemyselná zóna

Záujmom mesta je podľa nej v spolupráci s HBP pripraviť plochu pre priemyselnú zónu tak, aby potenciálny investor mohol v areáli postaviť prevádzkový objekt bez komplikácií. „Dôležitou súčasťou komplexného riešenia revitalizácie je dobudovanie hlavnej prístupovej komunikácie do priemyselnej zóny," doplnila.

Revitalizácia banského areálu je jedným z indikatívnych zámerov, ktoré predložilo mesto do zásobníka projektov Fondu na spravodlivú transformáciu. Podľa primátorky Silvie Grúberovej mesto plánuje v júni podať ešte dva ďalšie indikatívne zámery. Jeden by sa mal zamerať na digitalizáciu banských diel a druhý bude cieliť na obnovu verejných budov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Handlovej a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM