Zuzana Vajayová Iné športy

Veľká cena Slovenska: Radosť prievidzských karatistiek

Na 32. ročníku Veľkej ceny Slovenska sa mimoriadne darilo dvom prievidzským karatistkám. Ema Brázdová a Dušana Čierna zo Športovej školy karate Prievidza pri Centre voľného času Spektrum si z kvalitne obsadeného medzinárodného turnaja odniesli strieb

V nedeľu, dňa 15. apríla 2012 sa v bratislavskej športovej hale Pasienky zišlo vyše 600 karatistov, z 95 klubov celej Európy na tradičnom slovenskom turnaji – Veľká cena Slovenska. Táto súťaž je zaradená do seriálu turnajov Stredoeurópskej ligy karate.

V kategórii kata kadetiek (14 – 15 rokov) naše mesto reprezentovala 13– ročná Ema Brázdová, ktorá je zároveň jednou z ocenených v rámci grantového programu „Talenty Novej Európy“. Hneď v prvom kole narazila na Patriciju Mierklane z Litvy, s ktorou prehrala vo finále Budapest open v septembri. Finálovú prehru z Budapešte jej však v Bratislave Ema oplatila 3:2, a postúpila do ďalšieho kola kde deklasovala maďarskú pretekárku Benediktu Bakó 5:0. V súboji o postup do finále sa stretla s Denisou Peškovou z Budokanu Zvolen. Tento zápas bol ostro sledovaný, pretože sa v ňom stretli najlepšie slovenské pretekárky. Tesné víťazstvo 3:2 Brázdovej otvorilo brány finále, kde ju čakala druhá Litovčanka Marija Larisa Agofonova. Finále bolo viac naklonené staršej Litovčanke, účastníčke Majstrovstiev Európy a Sveta, ktorá zdolala Emu tesne 3:2.

Medzi ženami nastúpila pod hlavičkou Slovenského národného tímu Dušana Čierna. Voľný los, ju posunul do druhého kola, kde jej konkurovala Eva Horvath z Maďarska. Tesným víťazstvom sa posunula do boja o finále s Hrušeckou, ktoré malo rovnaký scenár ako na nedávnych Majstrovstvách Slovenska. Čierna prehra 4:1 so slovenskou reprezentantkou Erikou Hrušeckou. V repasáži však Čierna nezaváhala a suverénnym víťazstvom 5:0 zdolala Aliciju Piatek z Poľska.

„Som veľmi šťastná, že sa mi konečne podarilo získať umiestnenie na takomto turnaji. Od septembra som sa zúčastnila množstva zahraničných súťaží, kde mi medaila unikla tak povediac o vlások. Som o to šťastnejšia, že sa mi to podarilo doma na Slovensku. Môžem ale hovoriť o dvojnásobnej radosti, pretože viac ako mne sa darilo Eme Brázdovej, ktorá bola ostaršená a v podstate išla skúšať šťastie – trénovať do vyššej vekovej kategórie. Nikto nepočítal s tým, že bude bojovať o medaile a že sa dostane do finále, tak to už vôbec. Vo finále však mala kondične navrch Litovčanka, takže vieme na čom máme ďalej pracovať. S touto súťažou som ale maximálne spokojná!“ doplnila trénerka ŠŠK Prievidza, Dušana Čierna.

ZDROJ + FOTO: Športová škola karate Prievidza www.karate-prievidza.sk

Sutaz v karate
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM