Martin Valenta Krimi

Včelí roj priamo v meste

včely strácajú orientáciu v priestore vďaka mobilným telefónom alebo sa im zapáčil komfort mesta a výhody s tým spojené...

29,mája na obed obyvateľ mesta Prievidza oznámil na Mestskú políciu, že na Nábrežnej ulici vedľa chodníka sa na strome nachádza včelí roj. Hliadka MsP zabezpečila miesto proti úrazu okoloidúcich a privolaný včelár roj odborne odchytil.

O včelích rojoch MsP informovala už skôr, a hoci sa to vtedy zdalo niekomu možno aj smiešne, nakoniec včely prišli na návštevu predsa len aj do Prievidze.

Včely sú dôležitou súčasťou fauny a flóry na Zemi. Jednak, že vyrábajú med, ktorý je súčasťou nášho stravovania ale aj iné produkty, ktoré sa taktiež využívajú v medicíne na výrobu liekov.

Americká štúdia hovorí, že mobilné telefóny svojim vysielaním vĺn narušujú vrodený inštinkt včiel, ich navigáciu, a včely strácajú orientačný zmysel. To znamená, že sa nevedia vrátiť do vlastného úľa. Tento jav bol spozorovaný najprv v USA ale už sa rozšíril aj v Európe. CCD – Colony Collapse Disorder, tak sa tento jav odborne volá sa prejavuje v tom, že včely robotnice sa nevrátia do úľa, v ktorom je iba pár robotníc starajúcich sa o " servis " v úli, kráľovná a vajíčka. A úľ bez robotníc skrátka vyhynie. Bližšie ku tejto problematike na tejto stránke: http://www.independent.co.uk/…-444768.html

foto MsP Prievidza

vceli roj
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM