Katarína Vlčková Správy

Doplácajú na to len mamičky a deti: Vandalizmus na prievidzských ihriskách nemá niekedy konca kraja!

Prievidza sa rozrastá o detské ihriská. Podľa radnice by každé sídlisko malo mať to svoje vlastné, centrálne. Aj napriek úsiliu vybudovať pre deti priestor na hranie sa nájdu aj takí, ktorí si ihriská nevážia a ničia ich.

Ilustračný obrázok k článku Doplácajú na to len mamičky a deti: Vandalizmus na prievidzských ihriskách nemá niekedy konca kraja!
Foto: Katarína Vlčková

Krásne počasie vyháňa do ulíc i mamičky z deťmi. Chvíle si trávia na detských ihriskách, kde sa ich ratolesti môžu vyšantiť. Na nových ihriskách sa však často ocitnú v spoločnosti takmer dospelých detí a obklopujú ich cigaretové špaky. „Rada chodím na ihrisko s mojim malým, ja si oddýchnem a on je na čerstvom vzduchu, zoznamuje sa s inými deťmi. Len ma mrzí, že to tu zneužívajú tínedžeri a už som tu videla aj psa, ktorý nemá na detskom ihrisku čo robiť,“ posťažovala sa mamička Janka (30).

Pomôžu výstražné tabule a bránky?

Mestská polícia v Prievidzi už dlhší čas zaznamenáva problém poškodzovania nových, oplotených detských ihrísk. Podľa náčelníka mestskej polície, Ľubomíra Pomajba si niektorí obyvatelia mesta zrejme nevážia nové plochy na hranie pre deti a poškodzujú ich. „Ihrisko plné detí, tak to je pohľad, ktorý vidíme radi. Stretávame sa však so zničeným oplotením, cez ktoré dovnútra preliezol niekto, čo „nemal čas“ vojsť cez bránku. Hojdačky obsadené výrastkami, ktorí v čase svojho detstva asi také atrakcie nezažili a teraz dobiehajú zameškané, aj za cenu toho, že po ich odchode zariadenie potrebuje generálnu opravu či výmenu.“ Podľa Pomajba, by mali na ihriskách pribudnúť bránky v oplotení a budú nainštalované aj značky o zákaze fajčenia a zákaze vodenia psov, čo podľa neho niektorí návštevníci stále odmietajú rešpektovať. „Nakoniec, komu niet rady, tomu niet pomoci,“ uzavrel.

K problému vandalizmu sa vyjadril aj hovorca mesta, Michal Ďureje. „Vieme, že niektorým obyvateľom sú detské ihriská akoby tŕňom v oku a ničia súčasti, oplotenie, robia neporiadok. Polícia kontroluje tieto miesta, no nemôže byť na stráži non stop. Preto žiadame aj obyvateľov aby pomáhali pri riešení problému s vandalizmom a akýkoľvek podnet ohlásili na mesto alebo na mestskú políciu.“

Detske ihrisko Prievidza
7
Galéria
Foto: Katarína Vlčková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM