Katarína Vlčková Kultúra

V znamení hviezd, prírody a tradícií: KOMPLETNÝ PROGRAM podujatia Ešte dúšok leta

Tohtoročné tradičné podujatie Ešte dúšok leta prinesie mnoho zaujímavého pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu. Okrem filmov a besied nahliadnete aj do tajov stavby hlineno-slamenného ekodomu, ktorý stojí v malej prievidzskej obci.

Ilustračný obrázok k článku V znamení hviezd, prírody a tradícií: KOMPLETNÝ PROGRAM podujatia Ešte dúšok leta
Foto: Monika Földešiová

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch v rámci podujatia Ešte dúšok leta pripravilo pre návštevníkov mnoho filmov zo slovenského prostredia, besedy s ich autormi či prezentáciu o hlineno-slamennom dome v Lazanoch. Jeho dejiskom bude od 25. do 27. septembra sála RKC v Prievidzi.

Ponúkne krásy Slovenska

„Tento rok má tradičné podujatie, ktoré sa koná sa pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu, teda 27. 9., úplne inú formu. Snažili sme sa to poňať nie tak úplne cestovateľsky, ale ponúknuť návštevníkom krásy, ktoré máme tu na Slovensku,“ uviedla Monika Bartušová z RKC v Prievidzi.

Nafukovacie digitálne planetárium i mnoho filmov

Spresnila, že tohtoročný Ešte dúšok leta bude znamení hviezd, prírody a návratom k tradíciám. „Hviezdy bude reprezentovať nafukovacie digitálne planetárium z Hvezdárne v Partizánskom, a to 26. septembra. Prírodu zase filmy Zvieratkovo, Znovuzrodenie lesa a V znamení jeleňa, ktoré budeme premietať 25. septembra. Po nich bude nasledovať diskusia s ich autorom Jánom Kuchárikom a zoológom Vladimírom Slobodníkom. O prírode bude aj film Vlčie hory, ktorý ponúkneme 27. septembra,“ priblížila.

Návrat k tradíciám podľa Bartušovej predstaví 26. septembra dokument Slamenný dom, ktorý je od autorov z lazov Zaježová a rozpráva o tom, ako dobrovoľníci z Európy postavili za jeden mesiac samonosný slamenný dom. „Z nášho regiónu, z Lazian to bude hlineno-slamenný ekodom. Ten 27. septembra odprezentuje jeho majiteľ a staviteľ Ivan Hanko, ktorý okrem iného porozpráva aj o tom, prečo sa rozhodol využiť tento materiál,“ dodala.

Program

25. 9. 2014

  • 9:00 a 10:00 – Zvieratkovo (32 minút) – film pre deti
  • 11:00 – Znovuzrodenie lesa (52 minút) – jedinečný slovenský prírodopisný film o slovenských le­soch
  • 17:00 – V znamení jeleňa (65 minút) – dokument prievidzského filmára Jána Kuchárika o živote jeleňov na hornej Nitre
  • 18:05 -diskusia s autorom filmov Jánom Kuchárikom a zoológom Vladimírom Slobodníkom

26. 9. 2014

  • 9:00, 9:40, 10:30, 11:10 – Nafukovacie digitálne planetárium z Hvezdárne v Partizánskom
  • 17:00 – Znovuzrodenie lesa (52 minút)
  • 18:00 – Slamený dom (48 minút) – dokumentárno-inštruktážny film o tom, ako mladí dobrovoľníci z rôznych krajín Európy postavili počas jedného mesiaca na lazoch Zaježová samonosný slamený dom
  • 18:50 – diskusia s autormi filmov Janou Sadloňovou (réžia) a Vladimírom Ruppeldtom (kamera)

27. 9. 2014

  • 17:00 – Vlčie hory (48 minút) – príbeh o znovuzrodení európskej divočiny, v ktorej vlk, zubor, medveď a ďalšie vzácne zvieratá žijú slobodne, tak ako pred stáročiami
  • 18:00 – Slamený dom v Lazanoch – prezentácia hlineno-slameného ekodomu v Lazanoch s majiteľom a staviteľom domu Ivanom Hankom

Foto: ilustračné
Zdroj: TASR/Dnes24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM