Rôzne

V Trenčianskom kraji vzniknú nové chránené územia: Kde ich vláda vyhlásila?

Vláda SR vyhlásila štyri chránené areály, prírodnú rezerváciu i pamiatku. Väčšina z nich vznikne v Trenčianskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku V Trenčianskom kraji vzniknú nové chránené územia: Kde ich vláda vyhlásila?
Zdroj: TASR/Karin Ošvárthová

Na Slovensku vzniknú štyri chránené areály – Hradná dolina, Rimava, Temešská skala a Kulháň, prírodná rezervácia Záhradská a prírodná pamiatka Brezovská dolina. Ich vyhlásenie schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní. Status chránených území nadobudnú 1. júna.

Chránené areály

V okrese Prievidza v katastrálnom území Čavoj a Temeš bude chránený areál Temešská skala s výmerou 165,91 hektára. V chránenom areáli sa vyhlásia tri zóny. V zóne A bude platiť piaty stupeň ochrany, v zóne C tretí stupeň a v zóne D to bude druhý stupeň ochrany. Chrániť sa budú biotopy európskeho významu, rastlina popolavec dlholistý moravský a živočíchy, ako sú fúzač alpský, podkovár malý či jaseň červenooký.

Chránený areál Kulháň bude v okrese Topoľčany v katastrálnom území Prašice a v okrese Bánovce nad Bebravou v katastrálnom území Zlatníky. Jeho rozloha bude 128,97 hektára. V rámci areálu sa vyhlásia tri zóny. V zóne B bude platiť štvrtý stupeň ochrany, v zóne C to bude tretí stupeň ochrany a v zóne D druhý stupeň. Na území Kulháňa sa ochránia biotopy európskeho významu a živočíchy – roháč obyčajný, plocháč červený a fuzáč alpský či veľký.

Viac správ zo Slovenska

Rezervácia a pamiatka

Prírodná rezervácia Záhradská sa bude nachádzať v okrese Nové Mesto nad Váhom v katastrálnom území Lubina. Jej výmera bude 8,73 hektára. Na území Záhradskej bude platiť štvrtý stupeň ochrany. Ochránia sa biotopy európskeho a národného významu, rastlina vstavač obyčajný a druhy živočíchov ako ohniváčik veľký, pimprlík mokraďový či salamandra škvrnitá.

Brezovská dolina sa od 1. júna stane prírodnou pamiatkou so štvrtým stupňom ochrany. Jej výmera bude 3,59 hektára. Nachádzať sa bude v okrese Ilava v katastrálnom území Červený Kameň. V Brezovskej doline sa nachádzajú biotopy európskeho a národného významu a vzácne živočíchy – bystruška potočná, užovka hladká, priadkovec trnkový či vstavač počerný.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM