Zuzana Vajayová Rôzne

V sčítaní treba zistiť údaje za všetkých obyvateľov SR

V sčítaní obyvateľov, domov a bytov je potrebné zistiť údaje za všetkých obyvateľov Slovenskej republiky. K tomu je potrebné v procese zisťovania poznať meno a priezvisko a ďalšie identifikačné znaky všetkých obyvateľov.

Uviedol to predseda Slovenskej štatistickej a demografickej spoločnosti Jozef Chajdiak.

„Je jedno, či sú explicitne deklarované menom a priezviskom alebo implicitne deklarované identifikátorom a čiarovým kódom. Štatistický úrad SR v procese zisťovania musí mať možnosť spárovať obyvateľa a jeho sčítací formulár,“ konštatoval Chajdiak.

Podľa neho individuálna ochrana údajov nastupuje až po ukončení procesu zisťovania a transformácie zistených údajov do jednotného, jednoznačného a úplného súboru údajov o obyvateľoch. V následnej analýze súboru údajov sú meno a priezvisko respektíve identifikátory s čiarovým kódom absolútne zbytočné. Až v tomto momente nastupuje plná anonymita a inštitút ochrany individuálnych údajov, vysvetlil.

Týka sa to aj otázky č. 23 náboženské vyznanie. „Keďže naše cirkevné spoločenstvá sú financované štátom – údaje o počte obyvateľov k nim sa hlásiacich majú bezprostredne praktickú cenu a uvažovať o vierovyznaní ako individuálne ochraňovanom (a nezisťovanom) údaji sa dá, len keď sa zruší ich financovanie štátom,“ mieni predseda Slovenskej štatistickej a demografickej spoločnosti.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM