Monika Földešiová Kultúra Kultúra

V Prievidzi sa uskutoční krajská prehliadka komornej hudby

Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi organizuje 9. novembra krajskú prehliadku komornej hudby Divertimento musicale.

„Je jedinou celoštátnou postupovou súťažnou prehliadkou neprofesionálnych malých komorných telies a komorných orchestrov v Slovenskej republike. Zúčastniť sa na nej môžu súbory všetkých vekových kategórií, detské, mládežnícke a dospelých pôsobiace v SR,“ priblížila Magdaléna Hianiková z Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.

Podujatie za 25 rokov svojej existencie poskytlo priestor viacerým hudobníkom, hráčom i dirigentom rozvinúť svoj talent a interpretačné schopnosti v konfrontácii s ostatnými súbormi komornej hudby či už na úrovni kraja alebo v celoštátnom meradle.*** „Význam podujatia treba vidieť aj vo vytvorení jedinečného priestoru pre spoluprácu profesionálneho a neprofesionálneho umenia s cieľom podporiť muzicírovanie detí, mládeže a dospelých vo voľnom čase a umožniť tak celoživotné vzdelávanie nášho obyvateľstva,“*** dodala Hianiková.

„Prihlášky na tohtoročnú krajskú prehliadku podali Základná umelecká škola Ladislava Stančeka v Prievidzi a Základné umelecké školy (ZUŠ) v Bojniciach a Partizánskom. Za ZUŠ v Partizánskom je prihlásených niekoľko komorných súborov,“ priblížil účinkujúcich Peter Cagáň z RKC v Prievidzi. Súťaží sa v dvoch kategóriách, prvou sú malé komorné telesá od troch do deviatich členov a druhou komorné orchestre do 25 členov.

Vyhlasovateľom a odborným garantom podujatia je od roku 1984 Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM