Katarína Vlčková Rôzne

V Prievidzi a okolí nám ubúda vtáctvo: Kto za tým stojí?

V okolí Prievidze ubúda populácia vtákov. Operence strácajú svoje prirodzené prostredie a tým aj potravu. Aj vyklčovanie stromov a nerozvážnosť ľudí napomáha ich úbytku.

Ilustračný obrázok k článku V Prievidzi a okolí nám ubúda vtáctvo: Kto za tým stojí?
Zdroj: Dnes24.sk

Na hornej Nitre a aj v okolí Prievidze je čoraz menej vtákov. Podľa ornitológa a zoológa z Prievidze, Vladimíra Slobodníka je tento problém spôsobený neuváženým konaním človeka. Najväčším problémom je úbytok starých stromov, ktoré využívajú vtáky na hniezdenie i zmena skladby drevín v lesoch a na poliach.

„Miznú malé lesíky a staršie stromy na medziach, napríklad divo rastúce plané čerešne. Ale tiež porasty vŕb a jelší na brehoch potokov, v ktorých nachádza útočište mnohých druhov vtákov. Štátom dotované firmy, vyrábajúce drevenú štiepku na energetické účely, totiž neraz necitlivo vyrúbu tieto dreviny, často aj počas hniezdenia,“ upozorňuje ornitológ Vladimír Slobodník z Prievidze.
Aj lastovičiek je menej, čo podľa neho súvisí s čoraz nižším chovom hospodárskych zvierat, pretože lastovičky si zvyknú robiť hniezda aj priamo v maštaliach kde majú dostatok potravy v podobe hmyzu a múch. Úbytok belorítok a dážďovníkov má zas na svedomí zatepľovanie panelákov. Ľudia ich vyháňajú a ničia im hniezda aj na takých budovách, kde by to nemalo prekážať.

Vtáctvo ohrozujú rybári

Hlavne medzi Prievidzou a obcou Koš sa podľa Slobodníka vtáctvo vyskytuje v mokradiach, ktoré vznikli ako dôsledok baníctva. Aj z týchto miest sa však vytrácajú. „Pred rokmi sme napočítali na mokradiach okolo 150 druhov operencov. V poslednom čase ich však vyháňajú rybári, hoci nejde o oficiálne rybárske plochy na lov rýb. Autami prichádzajú blízko k mokradiam, sú hluční. Vtáky vyrušujú a už sme zaznamenali pokles hniezdiacich vtákov o desať až 15 druhov. Pri Koši sme napríklad napočítali päť párov potápok chochlatých. Kvôli rybárom, ktorí svoje návnady na silóne sa usilujú nahodiť čo najďalej od brehu, sa väčšinou zdržujú uprostred vodnej plochy, alebo sa pred nimi schovávajú v trstine,“ posťažoval sa Slobodník na toto negatívne konanie ľudí.

Výskyt holubov vzrástol

Ornitológ z Prievidze ďalej konštatuje, že klesá aj počet v minulosti hojne sa vyskytujúcich domácich i poľných vrabcov. Pribúdajú vraj divo žijúce holuby, ktoré sa združujú najmä v mestách kvôli potrave. „Niekedy sa až obávam, keď vidím na prievidzskom námestí, ako starí rodičia s vnúčatami kŕmia holuby. Sú už pomerne krotké a lietajú príliš blízko detí. Pritom je známe, že tieto vtáky prenášajú najviac chorôb. Mesto ich síce z času na čas dáva odchytať, alebo používa dravcov na zníženie ich počtu. Ale situácia sa príliš nezmení, ak ľudia budú ďalej holuby kŕmiť,“ zdôrazňuje ornitológ.

Vladimír Slobodník sa tejto problematike venuje aj na besedách zameraných na vtáctvo a vplyv človeka na hornej Nitre, ktoré organizuje Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM