Rôzne

V Nitrianskom Pravne vyrúbali vyše 40 stromov: Zmizla aleja pri hlavnej ceste

V obci sa rozhodli konať. Poškodené stromy na Dlhej ulici v Nitrianskom Pravne nahradia nové javory.

Ilustračný obrázok k článku V Nitrianskom Pravne vyrúbali vyše 40 stromov: Zmizla aleja pri hlavnej ceste
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Samospráva Nitrianskeho Pravna v okrese Prievidza pristúpila k revitalizácii zelene na Dlhej ulici. Aleju stromov na hlavnom cestnom ťahu na Martin a Žilinu vyrúbala pre ich zlý stav, na jar namiesto nich pribudnú nové javory.

Nevhodná drevina

„Na Dlhej ulici sme odstránili viac ako 40 stromov, ktoré boli staré a hlavne poškodené. V prvom rade išlo o javorovec jaseňolistý, ktorý sa považuje za invazívnu drevinu. Mali sme tu i odborníka zo štátnej ochrany prírody z Nitry, ktorý si bol tieto stromy osobne pozrieť na základe žiadosti o výrub," spomenul v piatok starosta Andrej Richter.

Táto drevina bola podľa neho nevhodnou do urbanistickej časti s frekventovanou vozovkou a blízkymi domami. „Strom mal medziročne veľké prírastky, často sa musel aj dvakrát do roka strihať, z čoho vznikali koruny nepekných tvarov, v minulosti sa nestrihal i odborne," priblížil s tým, že dreviny už nepôsobili esteticky a neplnili ani svoju environmentálnu funkciu. Okrem toho pôvodné stromy narúšali tamojšie inžinierske siete, prekážali i dopravnému značeniu.

Správy z hornej Nitry

Náhrada

„K vyrúbaniu javorovcov, briez i borovíc na ulici pristúpila obec na základe odporúčania komisie životného prostredia pri obecnom zastupiteľstve," ozrejmil Richter.

Obec chce stromy podľa neho nahradiť jednoliatou alejou, ktorá bude z javora. S revitalizáciou časti Dlhej ulice začala ešte v uplynulom období, s ďalšou časťou plánuje pokračovať na jar tohto roka. „Mala by vzniknúť jednoliata pekná aleja, ktorá nebude náročná na údržbu. Stromy totiž vyšľachtili tak, že majú len niekoľkocenti­metrový prírastok. Je dôležité, aby cesta bola oddelená zeleným pásom od domov, keďže ide o pamiatkovú zónu," dodal starosta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM