Monika Földešiová Kultúra

V Hornonitrianskom múzeu vystavujú praveké hrkálky a iné hračky

Praveké keramické hrkálky, kolieska a guľôčky z doby bronzovej, ale aj vzácnu stredovekú hraciu kocku a ďalšie predmety určené na hry detí aj dospelých si môžu návštevníci pozrieť na výstave hračiek, ktorú dnes otvorili v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi.

Ilustračný obrázok k článku V Hornonitrianskom múzeu vystavujú praveké hrkálky a iné hračky
Zdroj: TASR

Výstava je predvianočnou aktivitou múzea, pretože Vianoce sa vo veľkej miere spájajú aj s detskými túžbami po hračkách, ktoré zvyčajne očakávajú pod stromčekom, informovala autorka výstavy, odborná pracovníčka Hornonitrianskeho múzea Jaroslava Kupčoková. Všetky vystavené exponáty pochádzajú zo zbierok múzea. Tie najstaršie našli pri archeologických vykopávkach na hornom Ponitrí. Výstava nie je usporiadaná chronologicky, ale podľa jednotlivých druhov hračiek. Tak napríklad vedľa pravekých hrkálok sú aj o niečo staršie hrkálky z rôznych materiálov od ľudových tvorcov až po tie najmladšie, ktoré začiatkom 20. storočia z dreva vyrábali ruskí zajatci.

Bronzovú hraciu kocku podobnú súčasnej našli pri archeologickom prieskume hradiska nad Vyšehradným, ktoré tam existovalo už za čias Veľkej Moravy. Je dôkazom, že už vtedy sa hrávali spoločenské hry, konštatovala Kupčoková. Vystavené kolieska, guľôčky a iné predmety boli pravdepodobne súčasťou kultových vozíkov. Až keď sa dostali do rúk deťom, stali sa z nich hračky. Našli ich totiž v detských hroboch. Boli medzi nimi aj rôzne figúrky zvierat, miniatúry nádob a podobne.

Najväčšiu skupinu na výstave však tvoria hračky pre dievčatá, bábiky, kočiariky či miniatúrny nábytok. Pre chlapcov sú to zasa figúrky vojakov, koníkov, imitácie zbraní, ale aj najnovšie konštrukčné súpravy pre malých technikov z dreva i plastu. Výstava názorne ukazuje, že hračky sprevádzajú ľudstvo od nepamäti. „Rozvíjajú detskú fantáziu, psychiku, sociálne cítenie i manuálne zručnosti,“ uviedla na margo výstavy jej autorka.

** Výstava potrvá do 7. januára 2013.**

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM