Rôzne

V Handlovej si povedali DOSŤ! S čiernymi skládkami bojujú originálne, FOTO

Nápad hodný zamyslenia. Handlovská samospráva spustila osvetovú kampaň o odpade. Čo na to používa?

Ilustračný obrázok k článku V Handlovej si povedali DOSŤ! S čiernymi skládkami bojujú originálne, FOTO
Zdroj: Mesto Handlová

Handlovská samospráva spustila osvetovú kampaň o odpadoch, ktorej súčasťou sú aj bannery na plagátových plochách mesta. Jej cieľom je poukázať na problém s objemným odpadom, ktorý tvorí čierne skládky na území mesta. Po novom ho neodvezú, ale označia nálepkou so sloganom.

Heslá

Kampaň pripravili oddelenie komunikácie a marketingu Mestského úradu v Handlovej, Mestská polícia Handlová a spoločnosť Hater-Handlová. „Obyvatelia mesta boli zvyknutí, že odpad uložený pri stojisku aj tak niekto odviezol. Ale aj keď odpad Hater odviezol a ekologicky zlikvidoval, niekto to vždy musel zaplatiť. A tým sú obyvatelia mesta,“ načrtla hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Po novom už pracovníci podľa nej nebudú odpad odložený pri stojiskách odvážať, ale označia ho nálepkami s textom „toto je naša vizitka“, „toto nie je umenie“, „vyhodené peniaze“ a ďalšími sloganmi.

Pokuty

„Veríme, že kampaň prinúti ľudí zamyslieť sa nad reálnym dosahom svojich činov. Ak niekto prerába byt alebo si kúpil nový nábytok za stovky eur, nemal by byť preňho problém zaplatiť odvoz odpadu rádovo v desiatkach eur. Ak na to nepríde pôvodca odpadu, dúfame, že ho na to upozornia susedia, ktorým bude označený odpad pod ich oknami prekážať,“ ozrejmila.

Mestskí policajti budú okrem nálepiek na odpad používať aj pokutové bločky. Vyložený odpad vedľa kontajnerov je totiž priestupkom proti všeobecne záväznému nariadeniu o dodržiavaní verejného poriadku a verejnej čistoty so sankciou 33 eur.

Hlavná myšlienka

„Základnou myšlienkou tejto kampane zostáva, aby sme si navzájom nehádzali odpadky pod nohy, keďže handlovská samospráva je jednou z tých, kde naozaj nemusí žiadny odpad skončiť vedľa kontajnerov,“ priblížila Paulínyová.

Rozobratím akéhokoľvek odpadu ho vie mesto totiž podľa nej vytriediť. „Našou vizitkou môže byť čisté mesto, prázdnejšia skládka komunálneho odpadu a udržanie výšky poplatku za zber, triedenie a uloženie odpadov v primeranej miere,“ uzavrela.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto to vyzerá v praxi.

OBRAZOM: Takto označia v Handlovej odpad, ktorý tam nepatrí
6
Galéria
Zdroj: Mesto Handlová

Správy z Handlovej

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM