Rôzne

V Handlovej pribudnú desiatky parkovacích miest: Kde presne budú?

Radnica v Handlovej pripravuje výstavbu desiatok parkovacích miest. Ich budovanie je súčasťou plánovaných zmien v oblasti upokojenia dopravy v meste.

Ilustračný obrázok k článku V Handlovej pribudnú desiatky parkovacích miest: Kde presne budú?
Zdroj: Dnes24.sk

Handlovská samospráva pripravuje výstavbu desiatok parkovacích miest. Nové odstavné plochy by mali pribudnúť ešte do konca tohto roka na Ulici 29. augusta a Partizánskej, ako i Mierovom námestí. Do ich budovania radnica investuje viac ako 60 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

„Na Ulici 29. augusta mesto vybuduje päť parkovacích miest, na Partizánskej ulici šesť plôch na parkovanie 29 áut a v lokalite Mierové námestie vznikne deväť parkovacích miest,“ spresnila Paulínyová.

Nevhodná výsadba

Budovanie parkovísk je súčasťou plánovaných zmien v oblasti upokojenia dopravy v meste. V súčasnosti zamestnanci mesta komunikujú s obyvateľmi a hľadajú riešenia, aby výstavba parkovacích miest mala čo najmenší dosah na okolitú verejnú zeleň. Pri určovaní miest nových parkovísk sa radnica opätovne stretla s tým, že obyvatelia vysadili dreviny na verejné priestranstvá pred tým, ako odkonzultovali typ vysadenej dreviny s príslušným oddelením mestského úradu.

„Ide o nevhodnú výsadbu stromov na inžinierskych sieťach a bez dodržania odstupov medzi jednotlivými stromami,“ povedal Peter Kerata z referátu ochrany prírody a krajiny Mestského úradu v Handlovej. Niektoré náletové dreviny tak mesto podľa neho odstráni a tie, ktoré rokmi dorástli, sú zdravé a plnia svoju funkciu bez ohrozenia obyvateľov a majetku, chce ponechať.

„Prípravu budovania parkovacích plôch komplikujú aj samotné inžinierske siete, teda systém rozvodov plynu, elektriny, vody, kanalizácie a teplovodov, ktoré sú uložené v zemi na pozemkoch zamýšľanej výstavby,“ ozrejmila ďalej Paulínyová. Pre parkoviská bude mesto podľa nej nútené preložiť aj dve lampy verejného osvetlenia.

Tvárnice a asfalt

Parkovacie miesta budú z polovegetačných tvárnic, v lokalite Mierové námestie použijú asfalt. „Stavebník má v rámci zmluvného vzťahu s mestom povinnosť osadiť prenosné dopravné značenie počas výkonu prác vrátane zabezpečenia dopravného projektu. Záručná doba na vybudované parkoviska je zmluvne stanovená na päť rokov a začne plynúť od odovzdania a prevzatia diela objednávateľom,“ dodala Paulínyová.

Mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na stavebné práce v polovici októbra, ponuku predložilo šesť uchádzačov. Najnižšiu cenu predložila spoločnosť z Prievidze. Vybudovanie parkovísk by malo stáť 61 007,90 eura.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Handlovej

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM