Rôzne

V Handlovej chystajú komplexnú modernizáciu teplovodu: Aké výhody má priniesť?

Zámer sa už posudzuje. Handlovský dodávateľ tepla plánuje obnovu rozvodov a výmenníkových staníc.

Ilustračný obrázok k článku V Handlovej chystajú komplexnú modernizáciu teplovodu: Aké výhody má priniesť?
Zdroj: TASR/František Iván

Handlovský dodávateľ a distribútor tepla plánuje obnoviť rozvody a výmenníkové stanice. Do budúcna chce vybudovať i nový zdroj tepla a elektriny na báze drevnej štiepky, ktorá nahradí biomasu a kogeneračné jednotky.

Účel

„Navrhované nové rozvody tepla a nové výmenníkové stanice nahradia súčasný nehospodárny spôsob zásobovania teplom okrskovými a objektovými plynovými kotolňami pre určený okruh odberateľov do jednej sústavy centrálneho zásobovania teplom (CZT) s napojením na existujúci zdroj tepla v areáli Bane Handlová, ktorý je v súčasnosti na báze biomasy a kogeneračných jednotiek," uviedla spoločnosť KMET Handlová v zámere, ktorý predložila orgánom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Účel bude podľa nej definitívne dosiahnutý po realizácii vybudovania plánovaného zdroja tepla a elektriny prostredníctvom vysoko účinnej kombinovanej výroby tepla a elektriny – nového energetického zdroja v areáli bane na báze drevnej štiepky. Táto bude predmetom samostatných konaní.

Správy z hornej Nitry

Modernizácia

V projekte počíta investor s napojením vonkajších rozvodov tepla s dĺžkou 4,3 kilometra na existujúci zdroj, výstavbou nových vonkajších podzemných, prípadne nadzemných predizolovaných bezkanálových rozvodov sústavy CZT, ako i realizáciou technológie ôsmich nových oddeľovacích výmenníkových staníc tepla.

Investíciou spoločnosť sleduje diverzifikáciu palivovej základne pre výrobu tepla v meste, zníženie prevádzkových nákladov, a tým zefektívnenie výroby tepla pre odberateľov.

Správy z Handlovej a okolia

„Realizáciou oboch stavieb dôjde k zásadnej a komplexnej modernizácii sústavy CZT v meste, a to v súlade so súčasnými ekologickými trendmi a požiadavkami podľa zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby," skonštatovala firma v zámere. Investícia podľa nej prinesie i elimináciu emisií zo spaľovania zemného plynu v plynových kotolniach s pozitívnym dosahom na kvalitu ovzdušia v obytných zónach dotknutej časti mesta.

Náklady na realizáciu investície spoločnosť v zámere neuviedla, stanoví ich na základe výberového konania na dodávateľa stavby. Minoritným akcionárom vo firme je mesto Handlová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM