Samospráva

Už sa to blíži: Mestskí poslanci rozhodnú o budúcom vykurovaní Prievidze

Mestskí poslanci rozhodnú o budúcom zdroji vykurovania. K dispozícii majú podrobnú štúdiu, ktorá posudzuje deväť variantov.

Ilustračný obrázok k článku Už sa to blíži: Mestskí poslanci rozhodnú o budúcom vykurovaní Prievidze
Zdroj: Dnes24.sk

Prievidzskí mestskí poslanci rozhodnú o budúcnosti vykurovania mesta. K dispozícii majú podrobnú štúdiu, ktorá posudzuje deväť variantov zabezpečenia dodávok tepla po roku 2023. Zástupcom mesta v orgánoch Prievidzského tepelného hospodárstva (PTH) majú na rokovaní 21. decembra odporučiť realizovať zámer výstavby zdroja tepla pre súčasný systém centrálneho zásobovania teplom (CZT) v Prievidzi prostredníctvom spoločnosti PTH ako investora. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.

Doplnená štúdia

Otázkou budúceho zdroja vykurovania po ukončení výroby tepla z domáceho uhlia sa mestskí poslanci zaoberali aj koncom septembra. Zámer okrem PTH pripravili i Slovenské elektrárne (SE), projekty už podrobne predstavili odbornej verejnosti a posúdili ich experti Európskej investičnej banky. Mestské zastupiteľstvo zástupcom mesta v spoločnosti PTH koncom septembra odporučilo, aby pokračovali v príprave a posudzovaní zámeru projektu výstavby zdroja tepla prostredníctvom PTH ako investora.

„Mesto požiadalo spracovateľa štúdie, ktorá bola súčasťou návrhu aktualizácie koncepcie rozvoja mesta v oblasti tepelnej energetiky z roku 2018, o jej doplnenie. Cieľom bolo zahrnúť do posudzovania v rámci štúdie aj navrhované dve riešenia SE a PTH. Spolu teda bolo v doplnenej štúdii posudzovaných až deväť variantov zabezpečenia dodávok tepla po roku 2023,“ uviedol Ďureje.

Časová náročnosť

„Vzhľadom na časovú náročnosť prípravy úplnej aktualizácie koncepcie rozvoja mesta v oblasti tepelnej energetiky predkladá primátorka mesta MsZ doplnenú štúdiu Zabezpečenie dodávok tepla pre mesto Prievidza, ktorú považuje za dôležité východisko pre odporúčanie ďalšieho postupu zástupcom mesta Prievidza v orgánoch PTH,“ ozrejmil ďalej Ďureje.

V pripravenom uznesení podľa neho radnica navrhuje, aby MsZ zobralo na vedomie doplnenú štúdiu a na základe tejto podrobnej analýzy odporučilo zástupcom mesta v orgánoch PTH realizovať zámer výstavby zdroja tepla pre súčasný systém CZT v meste Prievidza prostredníctvom tejto spoločnosti ako investora. „Toto odporúčanie je dôležité preto, lebo PTH ako investor musí už realizovať konkrétne čiastkové kroky a úkony, ktoré sú nevyhnutné pre zvládnutie vybudovania nového zdroja tepla pred začiatkom vykurovacej sezóny 2023/2024,“ vysvetlil s tým, že odporúčanie bude tiež dôležitým východiskom pre ďalšie rozhodovanie ostatných zainteresovaných samospráv, ako aj pri ďalších prácach na príprave aktualizácie koncepcie rozvoja mesta v oblasti tepelnej energetiky.

Riešenie elektrární

Riešenie SE spočíva vo výstavbe nového zdroja diaľkového vykurovania v lokalite uhoľnej elektrárne v Novákoch. Investícia zahŕňa inštaláciu dvoch kotlov na biomasu, troch nových kotlov na zemný plyn pre výrobu teplej vody a kombinovanú výrobu tepla a energie s vratným plynovým motorom. Riešenie PTH pozostáva z výstavby a pripojenia nových zdrojov výroby tepla pre systém CZT Prievidza v areáli bane Cigeľ, s využitím obnoviteľných zdrojov energie – banských vôd a tepelných čerpadiel, solárnych tepelných panelov a dvoch kotlov na biomasu.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR koncom novembra informovalo, že na podporu vybranej alternatívy vykurovania po ukončení ťažby uhlia vyčlenilo päť miliónov eur z iniciatívy REACT-EU.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM