Rôzne

Urologická ambulancia v handlovskej nemocnici má nový prístroj: Uľahčí vyšetrenie

Nemocnica v Handlovej má nový prístroj na diagnostiku porúch močenia. Aké má výhody?

Ilustračný obrázok k článku Urologická ambulancia v handlovskej nemocnici má nový prístroj: Uľahčí vyšetrenie
Zdroj: Nemocnica AGEL Handlová

Urologická ambulancia Nemocnice AGEL Handlová má nový prístroj na diagnostiku porúch močenia. Podľa hovorkyne skupiny Agel SK Martiny Pavlikovej môžu poruchy signalizovať ochorenia prostaty a močového mechúra.

Jednoduché vyšetrenie

Urologička handlovskej nemocnice Viola Filipovičová doplnila, že ide o jednoduché vyšetrenie, pri ktorom sa elektronicky zaznamenáva prietok prúdu pri močení.

„Výhodou uroflowmetrie je, že je neinvazívna, nebolestivá a pre pacienta komfortná. Jedinou podmienkou je, aby bol schopný močenia v stoji alebo v sede. Vyšetrenie nevyžaduje špeciálnu prípravu. Pacient môže normálne jesť, piť a užiť svoje lieky. Musí ale mať naplnený močový mechúr, aby bol schopný vymočiť dostatočné množstvo moču," vysvetlila Filipovičová s tým, že vyšetrenie je plne hradené poisťovňami.

„Ak počas vyšetrenia zistíme, že je potrebná operácia, v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti je možné zákrok aj v krátkom čase vykonať," podotkla.

Správy z hornej Nitry

Komplexné spektrum

Ročne vyšetrí urologická ambulancia okolo 2000 pacientov, prevažujú muži vo veku od 50 do 60 rokov.

„Pacientom je poskytnuté komplexné spektrum urologickej starostlivosti. Zahŕňa diagnostiku a liečbu zápalových ochorení močových ciest, sexuálne prenosných ochorení, nezhubného zväčšenia prostaty, hyperaktívneho močového mechúra či inkontinencie moču. Cieľom činnosti ambulancie je tiež starostlivosť o pacientov s neurologickými ochoreniami a z toho vyplývajúcimi ťažkosťami s močením," dodala Pavliková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy z Handlovej a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM