Filip Chudý Rôzne

Trenčiansky kraj má ČIERNE a tmavočervené okresy: Opatrenia podľa COVID automatu

Ak patríte medzi tých, ktorí sa nevedia zorientovať v COVID automate, potom prinášame ťahák opatrení, ktoré sú aktuálne v platnosti.

Ilustračný obrázok k článku Trenčiansky kraj má ČIERNE a tmavočervené okresy: Opatrenia podľa COVID automatu
6
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Na Slovensku začal platiť COVID automat, ktorý zostavil tím odborníkov. Ten určuje opatrenia pre jednotlivé okresy. Podľa celonárodných kritérií COVID automatu je však celé Slovensko stále v čiernej fáze. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti, ktoré aj ozrejmilo opatrenia.

Trenčiansky kraj

Regionálne indikátory však pre jednotlivé okresy určujú podrobnejšie rozdelenie do stupňov, kde platia regionálne opatrenia. Takto vyhodnotením epidemiologickej situácie boli okresy rozdelené do farebných fáz.

Okresy Trenčianskeho kraja sú rozdelené v dvoch kategóriách. IV. stupeň varovania (čierna farba) sa týka okresov Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Nové Mesto nad Váhom. III. stupeň varovania (tmavočervená farba, niekde označená za bordovú) sa týka okresov Prievidza, Ilava, Považská Bystrica, Púchov, Myjava a Trenčín.

Potvrdenia

Na základe COVID automatu od pondelka 15. februára platí nasledovné:

  • Potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19 (PCR alebo antigénový test), ktoré nie je staršie ako sedem dní, pre výnimky napr. do práce, je potrebné od pondelka vo všetkých okresoch okrem trinástich, ktoré sú aktuálne v II. stupni varovania (Bardejov, Senec, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Poltár, Sabinov, Skalica, Gelnica, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník).
  • Ak je to možné, mali by ste pracovať z domu.

Kto nepotrebuje potvrdenie?

  • Ak ste zaočkovaný obidvomi dávkami vakcíny a ubehlo už 14 dní od podania druhej dávky.
  • Ak ste v uplynulých 90-tich dňoch prekonali ochorenie Covid-19.

Príroda a šport

Potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19 na cestu do prírody nepotrebujete v rámci okresu. Povolené budú aj cesty do prírody aj do iných okresov (nie však čiernych), avšak tu sa už budú musieť vedieť ľudia preukázať testom s negatívnym výsledkom.

Potvrdenie o negatívnom teste nie je potrebné pri individuálnom športovaní.

Vstup a výstup z čierneho okresu

Obmedzenie, respektíve zákaz vstupu a výstupu z okresu sa vzťahuje na pobyt v prírode. V prípade dochádzania za prácou do iného okresu, je potrebné rešpektovať požiadavku negatívneho testu (nie staršieho ako 7 dní) a požiadavku potvrdenia od zamestnávateľa, že prácu, ktorú daná osoba vykonáva, nie je možné vykonávať formou home officu.

Po splnení týchto podmienok je možné cestovať za prácou aj mimo okres, avšak je potrebné mať predmetné doklady pri sebe, aby sa daná osoba nimi vedela preukázať.

Chaty a školy

Povolené sú len cesty do prírody, stretávanie sa s inými ľuďmi, ako sú členovia vašej domácnosti, je stále zakázané, z tohto dôvodu sú zakázané aj chaty.

V okresoch, ktoré sú v čiernej fáze, sa školy zatvoria, či neotvoria. V bordových regiónoch má regionálny hygienik zhodnotiť, či je situácia vhodná, aby deti nastúpili do školy. Rodičia sa môžu zároveň slobodne rozhodnúť, či svoje dieťa dajú do školy alebo bude pokračovať v dištančnom vzdelávaní.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM