Rôzne

Transformácia hornej Nitry: Plán počíta s rozvojom letiska i rýchlostnou cestou

Vláda rozhodla, že transformáciu hornej Nitry bude možné financovať z viacerých zdrojov. Čo má byť jej súčasťou?

Ilustračný obrázok k článku Transformácia hornej Nitry: Plán počíta s rozvojom letiska i rýchlostnou cestou
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Prostriedky na financovanie transformácie regiónu hornej Nitry plánuje vláda získať z niekoľkých zdrojov. Okrem peňazí z rozpočtu štátu a samospráv prichádzajú do úvahy pôžičky z Európskej investičnej banky, národných podporných mechanizmov, komunitárnych programov Európskej únie či Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka. Zásadnými zdrojmi financovania by mali byť európske peniaze z Fondu spravodlivej transformácie, z programu Next generation EÚ a z európskych štrukturálnych fondov.

Polovica na hornú Nitru

Vyplýva to z aktualizácie Akčného plánu transformácie uhoľného regiónu horná Nitra, ktorý schválila vláda.

Práve Fond spravodlivej transformácie je priamo určený na financovanie projektov v regiónoch postihnutých prechodom štátov na nízkouhlíkové zdroje energie. Slovensko by malo z tohto programu dostať viac ako 400 miliónov eur, z ktorých by podľa skorších vyjadrení ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Veroniky Remišovej mala na hornú Nitru smerovať približne polovica. Fond budú môcť využiť aj Banskobystrický, Košický a Bratislavský samosprávny kraj.

Možnosti financovania

„Čerpanie z Fondu na spravodlivú transformáciu je podmienené prípravou Plánu spravodlivej transformácie, ktorý má Slovenská republika zastúpená MIRRI povinnosť predložiť v prvom polroku roku 2021,“ uviedol rezort v predkladacej správe k schválenému materiálu.

Významné možnosti financovania projektov prinášajú aj štrukturálne fondy EÚ z programových období 2014 – 2020 a 2021 – 2027. V minulom roku na transformáciu hornej Nitry napríklad štát vyčlenil 18 miliónov eur z operačného programu Integrovaná infraštruktúra na podporu malých a stredných podnikov v regióne a 12 miliónov eur na rekvalifikačné a vzdelávacie kurzy pre baníkov.

Cesta a letisko

Akčný plán napríklad ráta s výstavbou rýchlostnej cesty R2 Trenčianska Turná – Žiar nad Hronom, s rozvojom letiska v Prievidzi, ale aj s podporou rozvoja podnikania a inovácií v regióne či podporou cestovného ruchu. Akčný plán sa však nezameriava iba na zmiernenie vplyvu ukončenia ťažby hnedého uhlia na zamestnanosť, ale napríklad aj na riešenie vplyvu banskej činnosti na životné prostredie či rozvoj kultúrnych a sociálnych služieb.

Transformáciu hornej Nitry a ukončenie dotovaní ťažby hnedého uhlia v roku 2023 schválila vláda koncom roka 2018. Zmeny sa dotknú približne 3 000 baníkov a ďalších niekoľko tisíc pracovníkov v nadväzujúcich prevádzkach.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z hornej Nitry

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM