Tradičná špecialita z nášho regiónu: Ukuchtite si doma chutnú caltu
K veľkonočným sviatkom okrem 40 dňového pôstu neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo. Veľkonočné stoly sa prehýbajú všakovakým jedlom. Nesmie chýbať údené, vajíčka, klobásy, slané i sladké pečivo.
Príprava na Veľkonočné sviatky sa v každom regióne mierne líši. V receptoch hornej Nitry sa nachádzali jedlá z vajec, mäsa, často sa piekli kozľatá alebo jahňatá a plnili plnkou aby bolo pre všetkých dostatok.
Pani Božena (62) z Prievidze si pamätá, že na Veľký piatok veľmi
prísne dodržiavali pôst a jedli sa nanajvýš polievky a kaše zo
strukovín.
„K polievke sme mali niekedy aj šúlance s orechami, v sobotu
nechýbali varené vajíčka, údená klobáska a šunka“
povedala. V našom regióne na stoloch nechýbali ani drobné koláčiky
ochutené lekvárom, tvarohom či makom. „My sme mávali aj
sladkého barančeka a i dnes ho rada robím, keď prídu
vnúčatá,“ prezradila.
„Ešte moja mama ma naučila robiť caltu, to je taký kysnutý
koláč. Niečo ako vianočka,“ vysvetľuje pani Božena.
Veľkonočná calta
Prísady:
1 kg polohrubej múky
1 balíček vanilkového cukru
1 kocka droždia
1/2 litra mlieka
3 vajcia
1/2 hrnčeka kryštálového cukru
1/2 z 250g Hera/maslo alebo primerane oleja
štipka soli
1 za väčšiu hrsť hrozienok
Postup
Do misy nasypeme celé kilo múky, pridáme štipku soli, kryštálový
cukor, vanilku, žĺtky, roztopenú Heru/maslo alebo olej, kvások z droždia
mlieka a cukru a nakoniec dolejeme mlieko.
Vypracujeme cesto, ktoré je dobré vtedy, keď ostáva misa čistá. Do cesta
nasypeme napučané hrozienka. Zakryté cesto necháme na teplom mieste
vykysnúť. Cesto znovu premiesime na pomúčenej doske. Potom ho môžeme
rozdeliť na 4 kusy a zapletieme ich alebo spravíme 4 bochníky či
ponecháme v celosti. Pečieme na vymastenom a pomúčenom plechu potreté
bielkom cca na 180 až 200 stupňov asi 1 hodinu. Ak nevieme či je cesto
hotové, pichneme do neho špaidlou. Ak na nej neostane cesto, calta by mala
byť upečená. Necháme postupne vychladnúť a môžeme podávať s medom,
maslom, čajom alebo kávou.
Foto: ilustračné