Katarína Vlčková Rôzne

Tradičná špecialita z nášho regiónu: Ukuchtite si doma chutnú caltu

K veľkonočným sviatkom okrem 40 dňového pôstu neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo. Veľkonočné stoly sa prehýbajú všakovakým jedlom. Nesmie chýbať údené, vajíčka, klobásy, slané i sladké pečivo.

Ilustračný obrázok k článku Tradičná špecialita z nášho regiónu: Ukuchtite si doma chutnú caltu
Zdroj: TASR

Príprava na Veľkonočné sviatky sa v každom regióne mierne líši. V receptoch hornej Nitry sa nachádzali jedlá z vajec, mäsa, často sa piekli kozľatá alebo jahňatá a plnili plnkou aby bolo pre všetkých dostatok.

Pani Božena (62) z Prievidze si pamätá, že na Veľký piatok veľmi prísne dodržiavali pôst a jedli sa nanajvýš polievky a kaše zo strukovín.
„K polievke sme mali niekedy aj šúlance s orechami, v sobotu nechýbali varené vajíčka, údená klobáska a šunka“ povedala. V našom regióne na stoloch nechýbali ani drobné koláčiky ochutené lekvárom, tvarohom či makom. „My sme mávali aj sladkého barančeka a i dnes ho rada robím, keď prídu vnúčatá,“ prezradila.
„Ešte moja mama ma naučila robiť caltu, to je taký kysnutý koláč. Niečo ako vianočka,“ vysvetľuje pani Božena.

Veľkonočná calta

Prísady:

1 kg polohrubej múky
1 balíček vanilkového cukru
1 kocka droždia
1/2 litra mlieka
3 vajcia
1/2 hrnčeka kryštálového cukru
1/2 z 250g Hera/maslo alebo primerane oleja
štipka soli
1 za väčšiu hrsť hrozienok

Postup

Do misy nasypeme celé kilo múky, pridáme štipku soli, kryštálový cukor, vanilku, žĺtky, roztopenú Heru/maslo alebo olej, kvások z droždia mlieka a cukru a nakoniec dolejeme mlieko.
Vypracujeme cesto, ktoré je dobré vtedy, keď ostáva misa čistá. Do cesta nasypeme napučané hrozienka. Zakryté cesto necháme na teplom mieste vykysnúť. Cesto znovu premiesime na pomúčenej doske. Potom ho môžeme rozdeliť na 4 kusy a zapletieme ich alebo spravíme 4 bochníky či ponecháme v celosti. Pečieme na vymastenom a pomúčenom plechu potreté bielkom cca na 180 až 200 stupňov asi 1 hodinu. Ak nevieme či je cesto hotové, pichneme do neho špaidlou. Ak na nej neostane cesto, calta by mala byť upečená. Necháme postupne vychladnúť a môžeme podávať s medom, maslom, čajom alebo kávou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM