Zuzana Vajayová Iné športy

TJ SOKOL Prievidza v Martine zabodoval

Medzinárodná veľká cena mesta Martin v džude bola túto sobotu 12.11.2011 naozaj veľká, pretože sa jej zúčastnilo viac ako 320 pretekárov z Poľska, Českej republiky, Rakúska a Slovenskej republiky.

Turnaj bol určený pre kategórie mini, mladších, starších žiakov a žiačok. Tentoraz sme to nemali ďaleko takže dá sa povedať, že odchod o 7.00 hod bol pre nás jeden z tých neskorších.

TJ SOKOL Prievidza úspešne reprezentovalo 5 pretekárov. Toto sú turnaje, kde jedna chybička dokáže pretekárov pripraviť o zlato a v neposlednom rade aj o medailu. Nie je tu priestor na experimentovanie a zavádzanie nových technických zručností ale o stupne víťazov sa treba doslova pobiť, plne sa koncentrovať na každý zápas, vyvarovať sa zbytočných chýb a až potom je možné myslieť na medailu. Naši si boli toho vedomí a nesklamali.

V kategórii tých najmenších, super mini nastúpil na takto obsadenom turnaji 6 ročný Matúš Matiaš a v hmotnosti do 27 kg obsadil nádherné 3. miesto. Po ňom na tatami v silne obsadenej váhovej kategórii do 34 kg mini žiakov nastúpil Denis Škultéty. Denis išiel od prvého zápasu koncentrovane, výborne technicky aj takticky a prebojoval sa až do semifinále, kde ho čakal silný pretekár z Poľska. Denis počúvol moje rady, nedal sa do silového pretláčania zo súperom, počkal si na jeho nástup a po 5 sekundách kontra technikou hodil poľského pretekára na ipon a postúpil do finále.

Vo finále po riadnom čase nasledovalo predĺženie tzv. zlaté skóre, kde ani v ňom sa nerozhodlo takže nasledovalo rozhodovanie na pomocný bod, ktorý dostal od rozhodcov jeho súper aj keď podľa môjho názoru to malo byť opačne. Denis obsadil tak vynikajúce 2. miesto. Súčasne s ním začal zápasiť vo váhe do 30 kg Alex Guláš. Alex tak ako aj Denis mal silne obsadenú váhovú kategóriu. Alex začal výborne a vyzeralo to , že sa prebije pavúkom až hore. Potom prehral a neskôr aj v opravách a tak skončil bez umiestnenia. Na Alexovi bola badať tréningová absencia aj keď je to dobrý pretekár.

Nasledovala kategória mladších žiakov, kde sme tento krát nemali zastúpenie a po nich začali starší žiaci. Vo váhe do 44 kg zápasila Rebeka Bahulová, ktorá ma prekvapila svojím výkonom a skončila na krásnom 2. mieste. Posledný z našich bol Ján Matiaš, ktorý zápasil v hmotnosti do 50 kg. Janko je skúsený pretekár, plnil všetky moje pokyny a tak ako Denis išiel výborne technicky aj takticky, koncentroval sa a zápasil s rozvahou. Jediná chyba v zápase so skúseným pretekárom zo Slovenska ho stála zlatú medailu. Janko nakoniec skončil na 2. mieste.

Výkon našich hodnotím pozitívne a zvlášť na takýchto podujatiach, kde v niektorých váhach a kategóriách štartuje 25 až 30 pretekárov, čo bolo aj v prípade Alexa Guláša a Denisa Škultétyho, takže nie je vôbec jednoduché súťažným pavúkom sa prebojovať až do boja o medaile a zvlášť keď sa nejedná o súťaž z celkovou repasážou a musíte čakať či vás pretekár s ktorým ste prehrali potiahne do opráv.

Výsledky MVC Martin v jude:

//Kategória Super mini://

Matúš Matiaš do 27 kg 3. miesto

//Kategória Mini žiaci://

Denis Škultéty do 34 kg 2. miesto

Alex Guláš do 30 kg bez

//Kategória starších žiakov://

Rebeka Bahulová do 44 kg 2. miesto

Ján Matiaš do 50 kg 2. miesto

Zdroj: TJ SOKOL Prievidza

Judo_Martin
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM