Katarína Vlčková Samospráva

Teraz prehovorila ulica: Toto treba na sídlisku Píly prioritne riešiť!

Obyvateľov Prievidze určite teší, keď sa situácia v meste blíži k lepšiemu. Pribúdajú nové parkovacie miesta, upravujú sa cesty a chodníky. V časti mesta Píly sa ale obyvatelia sťažujú na viacero problémov. Prečítajte si, čo na to radnica.

Ilustračný obrázok k článku Teraz prehovorila ulica: Toto treba na sídlisku Píly prioritne riešiť!
Foto: Katarína Vlčková

Prievidžanov zo sídliska Pily najviac trápia poškodené a často plné odpadkové koše. Mnohým chýba ochranný kryt, sú počmárané a zdeformované. Problém vidia aj v košoch na psí odpad. Výnimkou nie sú ani plné kontajnery. „Keď sa prejdem od Magury do obchodu, natrafím na poničené smetné koše. Košov je tam síce dosť, no často sú plné a niektoré vyzerajú fakt hrozne. Keď idem vysypať smeti, niekedy ich nemám kam dať, lebo sú preplnené akoby ani smetiari nechodili," posťažovala sa Nikola (22).

Podľa hovorcu Prievidze Michala Ďurejeho si treba uvedomiť, že mesto má určité finančné zdroje, ktoré musí svedomito čerpať na mnohé úpravy. „Vychádzame z reálnych finančných možností, ktoré máme a preto, keby sme chceli na sídlisku doplniť ďalšie smetné koše, tak jednoducho nemôžeme lebo nás limitujú peniaze. Pokiaľ ide o opravu košov, tak tú robíme žiaľ pravidelne, nakoľko ich obyvatelia ničia a to hlavne pri rieke Nitre. Ak však má niekto z obyvateľov podnet, že niekde chýbajú alebo sú v dezolátnom stave, stačí ak nám to oznámia a mi to operatívne vyriešime,“ povedal pre náš portál Prievidza24.

Michal Ďureje sa vyjadril aj k spomínanému problému preplnených zberných nádob na odpad. „Počet nádob je viazaný počtom obyvateľov, ktorí majú nahlásený trvalý pobyt na konkrétnej ulici. Tie nádoby, ktoré sú na triedený odpad sa vyvážajú raz za týždeň v celom meste, no stáva sa keď obyvatelia neuvážene triedia tento odpad, teda nestláčajú plastové fľaše, vhadzujú do nádob iný odpad ako tam patrí, veľmi ľahko naplnia kontajner. V niektorých prípadoch sme boli nútení tieto kontajnery zamykať, aby sa odpad hádzal len cez otvory. Ak by sme doplnili kontajnery, systém rozmiestnenia nádob, ktorý tú už funguje dlho by sa narušil,“ dodal.

Výbehov pre psov je vraj dosť

„Mám aj psíka ale výbehov na našom sídlisku je málo a na miestach, kde sa ho bojím pustiť,“ pokračovala mladá milovníčka psov.
Na problematiku zareagoval aj Ďureje. "My si nemyslíme, že výbehov pre psov je málo. Celkovo je miest, kde je možné psov vypustiť na voľno, osem, konkrétne na sídlisku Píly je to pri Handlovke na Gorazdovom nábreží. Otázka psíčkarov je večnou témou, pretože niektorým obyvateľom tieto výbehy vadia, iným nie. Nateraz však mesto neplánuje pridať ďalšie výbehy a ani koše na psie exkrementy.“

Parkovanie ako večný problém

„Problém parkovania je v celom meste, no aj na našom sídlisku a napríklad na uliciach Murgaša, Baniča a pri Magure je to očividné. Privítal by som viac miest, keďže mám auto a niekedy mám problém zaparkovať aj pred svojim vchodom,“ opísal podnikateľ Peter (26).

Málo parkovacích miest je podľa hovorcu problémom v celej Prievidzi. „S parkovaním sa mnoho rokov nič nerobilo a najmä Staré sídlisko vznikalo v takom čase, keď sa nepočítalo s takým silným nárastom áut. Pred každým bytovým domom nie je možné nateraz vybudovať parkovacie miesta. Budovanie ďalších miest na parkovanie závisí samozrejme od rozpočtu mesta. Situácia je najhoršia na Ulici Rudnaya a na Malookružnej, kde je tento problém v riešení. V tomto roku by mali pribudnúť parkovacie miesta na Malookružnej, momentálne je to vo verejnom obstarávaní,“ dodal na záver Michal Ďureje.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM