Katarína Vlčková Kultúra

Super jedlo, hudba i kus histórie: Smoliari z Mačova predstavili svoje tradície

Aj napriek dažďu dedinka pri Prievidzi otvorila svoje brány už po dvanástykrát. Pri tejto príležitosti v skanzene Mačovské gazdovské dvory sprístupnili novú expozíciu. Návštevníci si mohli vychutnať tradičné jedlo, hudbu, kus histórie a skvelú atmosféru.

Ilustračný obrázok k článku Super jedlo, hudba i kus histórie: Smoliari z Mačova predstavili svoje tradície
Foto: Katarína Vlčková / Zdroj: TASR

Dedinské múzeum v maličkom Mačove, miestnej časti Diviak nad Nitricou pri Prievidzi sprístupnilo novú expozíciu historických predmetov ako sedliacke vozy, brány, konské postroje, sejačky a mnoho iných nástroj, ktoré sa v minulosti využívali na prácu.
„Náš skanzen sa takto rozrástol na deväť zastávok v jednotlivých bývalých gazdovských domoch, ktoré sme od majiteľov postupne odkúpili,“ povedal jeden z organizátorov z občianskeho združenia HIPO Mačov Anton Blaho.

Smoliari z Mačova

„Uskutočnil sa tu zároveň 12. ročník podujatia Gazdovské dvory. Na začiatku prehliadky si návštevníci mohli pozrieť stálu výstavu ľudového nábytku a oblečenia. Máme tu tiež starú klasickú a stále funkčnú pekáreň na chlieb aj kováčsku vyhňu. Hostia mohli ochutnať mačovské kulinárske špeciality, prebehla tiež regionálna súťaž vo varení guláša,“ dodal.

Návštevníci sa mohli prezrieť ukážku pôvodnej výroby dechtu nedokonalým spaľovaním borovicového dreva. „Nás Mačovčanov voľakedy volali smoliari. Smolou totiž u nás v minulosti volali decht na mazanie kolies a iných otáčavých častí rôznych zariadení,“ vysvetlil Blaho. Drevo z nízko rastúcich borovíc podľa neho naukladali do niekoľkometrovej pyramídy. Utesnili ju blatom a zvrchu zapálili. Pri obmedzenom prístupe vzduchu a vysokej teplote drevo začalo dechtovať. Decht odkvapkával do zbernej nádoby.

Socha na znak úcty

V Mačovských gazdovských dvoroch sa na pamiatku smoliarskeho remesla rozhodli postaviť obrovskú, asi trojmetrovú sochu mačovského smoliara. "Z topoľového kmeňa ju začal vyrezávať ľudový umelec, rezbár Michal Bárta z Bystričian. V podstate by to mala byť socha aj podoba môjho otca Štefana, ktorý sa veľkou mierou zaslúžil o zachovanie kultúrneho dedičstva a ľudových zvykov. Bol ešte aj svedkom a tiež pomocníkom pri pálení smoly,“ opísal hrdý syn Anton Blaho.
Mačov sa neobišiel ani bez stavania mája a o kultúrny program sa postarali folklórne súbory Košarinka z Temeša a Hájiček z Chrenovca – Brusna.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM