Webnoviny - Rôzne

Staré autá pôjdu do šrotu, odklepla to vláda

Všetky staré autá po skončení životnosti majú putovať do šrotu. Z vyradených áut, ktoré boli vyrobené do roku 1980, sa má 75 percent odpadu z auta zhodnotiť, u novších áut po tomto dátume treba zhodnotiť 85 percent ich častí.

(WEBNOVINY) – Od roku 2015 budú ešte prísnejšie limity – zhodnotiť sa bude musieť 95 percent odpadu z každého vyradeného starého auta.

Vyplýva to z programu odpadového hospodárstva do roku 2015, ktorý dnes schválila vláda. Zo starých pneumatík by malo druhé využitie nájsť 70 percent.

Okrem toho by sa na Slovensku malo do roku 2015 zvýšiť opätovné použitie a recyklácia komunálneho odpadu na 35 percent hmotnosti vyprodukovaných odpadkov z domácnosti a podobných zdrojov. Konkrétne ide o papier, kov, plasty a sklo, recyklovať by sa ich malo 720 tisíc ton. Pri stavebnom a demolačnom odpade sa má opätovné využitie, zhodnotenie a recyklácia do roku 2015 zvýšiť na 35 percent jeho množstva.

Kabinet schválil koncepciu rozvoja občianskej spoločnosti

Budúca vláda by mala v júni 2013 schváliť Memorandum o porozumení s mimovládnymi organizáciami. Vyplýva to z koncepcie rozvoja občianskej spoločnosti, ktorú v stredu schválil kabinet. Memorandum má vzniknúť po konzultáciách s kľúčovými aktérmi občianskej spoločnosti a na základe deklarácií vypracovaných jednotlivými ministerstvami.

Z nich vyplynie, na čom by sa mohli mimovládne neziskové organizácie podieľať. V pláne sú tieto oblasti: príprava zákonov a podzákonných noriem v danom funkčnom období, strategických a koncepčných dokumentov, hodnotenia výsledkov rezortu a plnenia záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných dohôd a národných programov, určenie priorít a mechanizmov vrátane hodnotenia dotačnej politiky rezortu a okruhu ich prijímateľov, programovanie, plánovanie, zavedenie a monitorovanie rozvojových fondov, ktoré spravuje príslušný rezort, spôsoby komunikácie, ktoré bude rezort využívať pri informovaní mimovládok, ako aj pripravenosť ministerstva k dialógu s platformami týchto organizácií a s iniciatívami, ktoré sa sformujú k aktuálnym témam, výskum, analýza a pilotné projekty v danom rezorte.

Chcú stálu platformu medzi štátom a mimovládnymi organizáciami

Súčasťou memoranda bude aj zámer vytvorenia stálej platformy pre dialóg medzi štátom a občianskou spoločnosťou. Výsledkom dialógu s mimovládnymi organizáciami má byť pravidelné vyhodnotenie transparentnosti, efektivity a dopadov fungovania dotačných programov rezortov ako aj návrhy úprav a prípadných zmien.

V koncepcii sa počíta aj so vznikom medzirezortnej komisie, ktorej úlohou bude vylúčiť duplicitu financovania z verejných prostriedkov štrukturálnych fondov, Nórskeho finančného mechanizmu, Finančného mechanizmu EHP a Švajčiarskeho finančného mechanizmu ako aj dotácií. Ďalšou úlohou komisie bude koordinácia a výmena informácií medzi všetkými programami poskytujúcimi dotácie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM