Katarína Vlčková Rôzne

Slovenská rarita: Z bojnickej ZOO vypustili rysa do voľnej prírody s GPS obojkom

Do voľnej prírody vypustili po zranení ročného samca rysa ostrovida, ktorého vyliečili v bojnickej ZOO. Rys však bude aj naďalej monitorovaný pomocou GPS. A to ako prvý na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská rarita: Z bojnickej ZOO vypustili rysa do voľnej prírody s GPS obojkom
Zdroj: TASR

Na projekte vypustenia do prírody Štiavnických vrchov tohto vzácneho zvieraťa sa podieľalo mnoho ľudí, ktorým výskyt populácie rysov nie je ľahostajný. Do projektu sa tak zapojilo Ministerstvo životného prostredia, Zoo Bojnice, Technická univerzita vo Zvolene, Slovenská poľnohospodárska komora, Správa CHKO Štiavnické vrchy a v neposlednom rade nemeckí a švajčiarski vedci.

Našli ho ako podvyživené mláďa

Ako povedal generálny riaditeľ Sekcie ochrany prírody a tvorby krajiny z Ministerstva životného prostredia Rastislav Rybanič, rysa našli ako osirelé a podvyživené mláďa vo voľnej prírode, pričom v 70. rokoch minulého storočia vysadili rysy zo Slovenska v Nemecku, kde ich populácia vyhynula. Podľa neho je potrebné situáciu zlepšiť aj v Slovinsku a výhľadovo aj vo Švajčiarksu.

Prvý na Slovensku

Podľa rektora Technickej univerzity vo Zvolene Rudolfa Kropila ide o prvého rysa na Slovensku sledovaného pomocou GPS telemetrického obojka.„Ide o technológiu na sledovanie pohybu a migrácie zvierat vo voľnej prírode. Vďaka metóde vieme odhadnúť početnosť zvierat vo voľnej prírode a ich nároky na životné prostredie. Vieme tak viac o ich správaní vo voľnej prírode,“ skonštatoval Kropila.

Vďaka obojku lepšie poznatky

Pokračoval, že poznatky o živote rysa na Slovensku sú veľmi sporadické a práve takýto špeciálny obojok by mal priniesť viac informácii o ich zvykoch. Rys bude nosiť obojok asi jeden rok, potom sa automaticky rozopne a bude žiť bez neho. Obojok vyrobili v Nemecku, na Slovensku chcú pomocou neho sledovať aj ďalších predátorov, ako medvede a vlky, ale aj jelene a srnce.

Do prírody vypustili rysa s GPS sledovaním
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM