Katarína Vlčková Šport

Skvelé výsledky v karate jednotlivcov: Prievidza má majstra Slovenska!

Jedna zlatá a štyri bronzové medaile, tak to je bilancia prievidzských karatistov po majstrovstvách Slovenska. Prečítajte si viac o tom, ako sa darilo našim karatistom a kto sa stal majstrom Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Skvelé výsledky v karate jednotlivcov: Prievidza má majstra Slovenska!
Foto: Katarína Vlčková / Zdroj: Dnes24.sk

V Partizánskom sa konali Majstrovstvá Slovenska v karate detí, žiakov a mladších dorastencov. Celkovo sa v 32 kategóriách predstavilo 468 detí zo 60 klubov Slovenska. Cez nominačné turnaje sa prepracovali aj desiati pretekári z Prievidze.

Suverénny víťaz

Najúspešnejší pretekár tejto sezóny je jednoznačne Michal Zaťko, ktorý postupne zvíťazil nad troma pretekármi. Obhájil tak minuloročný titul majstra i víťaza Slovenského pohára. „Michal podával celú sezónu vyrovnané výkony a fakticky ani jeden zápas neprehral na body. Raz bol diskvalifikovaný za prílišnú tvrdosť a raz remizoval a prehral na vlajky. Jeho výkony odzrkadľujú jeho prístup k tréningu,“ povedal k výkonu na majstrovstvách tréner zápasníkov a niekdajší majster SR Ivan Horniak.
V kategórii mladších žiakov do 24 kg nastúpil aj Peter Orem. Podľa trénera Horniaka hral dobre a technicky mal navrch, no po remíze o tretie miesto prehral na vlajky.

Veľký skok

Na majstrovstvách sa iba osemročnej Sylvii Mišeje podarilo zdolať minuloročnú medailistku Barboru Hlavačkovú z Kachi Nitra a Ester Šiškovú z MŠ Žiar nad Hronom. Vo vyrovnanom duely sa stretla s minuloročnou majsterkou Slovenska, Ninou Kvasnicovou z Farmex Nitra. Nitranská súperka však bola skúsenejšia. V repasáži už Sylvia Mišeje nedala šancu kolegyni z Prešova a zvíťazila. „Som veľmi rád, že nám v klube rastie zápasníčka. Dievčatá v karate obľubujú zväčša disciplínu kata. Sylvia sa nebojí, ide si tvrdo za svojim cieľom, znáša aj kontakty, zúročuje čas strávený na tréningu,“ pochváli svoju zverenkyňu tréner Ivan Horniak.

Jednobodová smola

Vo veľkej konkurencii sa nestratil ani druhý pretekár v rebríčku Slovenského pohára Alexander Lichner. „Alex nemal svoj deň. Prvý zápas vyhral, potom nastúpil proti neskoršiemu víťazovi kategórie Gavorovi z Farmex Nitra. Počas zápasu bol výrazne aktívnejší a viedol 1:0. Školácka chyba v podobe kopu na pás – hodnotenej dvoma bodmi, Alex nemal čas dohnať bodovú stratu a prehral. Nečakal som, že Nitran pôjde až do finále no nakoniec Alexa predsa potiahol a on mal šancu na zisk bronzovej medaile. V ďalších dvoch kolách nedal súperom šancu. Mohol byť majstrom Slovenska,“ povedal o karatistovi roka 2013 Ivan Horniak.

Sklamaná trénerka

„Súťaž kata sa rozbehla systémom na troch rozhodcov. Naše dievčatá i chlapci predviedli v každom kole pekný výkon, no keď prehrali, bolo to až na dva prípady 2:1. Rozhodcov bolo dosť a výsledky mohli byť aj 3:2 v prospech druhej pretekárky. Musíme sa stým zmieriť. Hodnotenie kata je vždy subjektívne. Pozastavila som sa aj nad systémom zaraďovania detí do pavúkov. V kata starších žiačok boli na jednej strane obe naše pretekárky, ktoré sa na 1. kole v Sabinove stretli vo finále,“ priblížila priebeh majstrovstiev Dušana Čierna.

Bronz pre Oboňovú

Minuloročná strieborná medailistka Romana Oboňová prehrala len s Michaelou Čukanovou z Rapid Bratislava pomerom 2:1, s ktorou nastúpila v druhom kole. V duely o bronz zvíťazila rovnakým pomerom nad Dropovou z ŠŠK Bratislava. Pomerom 2:1 svoje druhé kolo prehrala Simonka Franková. „Neviem, prečo to skončilo takýmto výsledkom. Počítala som, že sa stretne s Oboňovou o postup do finále,“ povedala Čierna.

Nečakaný bronz

Druhý pretekár v rámci rebríčka Slovenského pohára, Samuel Dušička, nečakane prehral v semifinále s neznámym Leom Linhartom z ŠKP Košice. „Rozhodnutie 2:1 o prehre Samuela bolo nie len podľa môjho názoru nespravodlivé. Samka to poznačilo do celého ďalšieho priebehu súťaže. Síce sa zmobilizoval a získal bronz v kata, no v kumite, kde mal tiež na medailu nedokázal podať ani tréningový výkon,“ priblížil tréner Horniak.

Bez medaile, avšak so spokojnosťou

„V kata podali medzi mladšími dorastenkami pekný výkon aj Nikola Jankubechová a Slavomíra Struhárová. Lepší pavúk mala Slávka, keď prehrala až v semifinále s víťazkou Slovenského pohára Simonou Prpičovou z Real tímu Trenčín. V boji o bronz som myslela, že zvíťazí nad Langovou z Kumade Topoľčany, no výsledok bol opäť 2:1 v náš neprospech. Na opačnej strane hneď v prvom kole dostala silnú súperku Nikola. Čakala som, že si aspoň zasúťaží a nepôjde s najlepšími hneď v úvodných kolách, no nestalo sa tak. Jej premožiteľka z Tayio Kolárovo Dominika Bogárová skončila tretia,“ povedala k výkonom trénerka kata Dušana Čierna.

Prievidzský karatista Lukáš Samuel Loch v prvom kole porazil Bohunického z Rapid Bratislava, no ďalší súper mal viac šťastia. Papierovo silnejší Nagy z Tayio Kolárovo potvrdil svoje kvality a nakoniec potiahol Lukáša do repasáže, v ktorej ale prehral 2:1.

Veľký posun vpred

„Súťaž uzatváram aj napriek sedemnástemu miestu zo 60 klubov pozitívne. Viacerí naši úspešní pretekári prestúpili do dorasteneckých kategórií, preto už nemohli súťažiť medzi mládežníkmi. Na deťoch čo súťažili bol vidieť progres, hovoria o tom aj predošlé výsledky na medzinárodných turnajoch, kde sme získavali medaile. Majstrovstvá Slovenska sú však špecifické, lebo ide o tituly,“ hovorí Ivan Horniak.

„Chcela by som poďakovať rodičom aj deťom za skvelú spoluprácu počas celého roka. Sezónu vyvrcholíme Majstrovstvami SR družstiev v Košiciach, kde plánujeme vyslať tri družstvá. Potom už budú len skúšky technickej vyspelosti a vytúžené prázdniny. Dorastenky však čaká náročnejší turnaj – Európsky pohár v Bratislave a Austria junior open v Salzburgu,“ dodala na záver Dušana Čierna.

Foto: ŠŠK Prievidza

Majstrovstvá Slovenska v karate
11
Galéria
Foto: Katarína Vlčková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM