Katarína Vlčková Rôzne

Obľúbená rozhľadňa v novom šate: Pozrite FOTO, aká zmena!

Obľúbená rozhľadňa v prievidzskom lesoparku chátrala desaťročia, no tomu je nadobro koniec. Jej premeny sa chytili dobrovoľníci a rozhľadňa dostala druhú šancu. Pozrite, ako sa zmenila.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbená rozhľadňa v novom šate: Pozrite FOTO, aká zmena!
Zdroj: Dnes24.sk

O rekonštrukcii rozhľadne sme vás informovali už v článku Chátrala 30 rokov a teraz je tomu koniec: Rekonštrukciu zobrali do rúk dobrovoľníci.

Po tridsiatich rokoch chátrania sa rozhľadňa v lesoparku dočkala obnovy. Do rekonštrukcie sa zapojili prievidzskí dobrovoľníci z občianskeho združenia Spolu sme Prievidza, ktorí sa rozhodli zachrániť chátrajúcu konštrukciu.

„Kovové torzo rozhľadne bolo značne poškodené. Náklady na revitalizáciu spolu s obnovou stolov a stoličiek v okolí sa vyšplhali na 2 000 eur. Prvých 1 500 sa podarilo získať prostredníctvom Nadácie ORAGNE. Ďalšie finančné zdroje ešte budú potrebné,“ vysvetlil Michal Dobiaš, predseda združenia Spolu sme Prievidza.

Ako pokračoval, rozhľadňa bola postavená v roku 1985 a odvtedy sa o ňu nikto nezaujímal. „V rámci rekonštrukcie sme celú rozhľadňu vybrúsili a vymenili niektoré železné konštrukcie. Následne bola trikrát ošetrená náterom. Skultivovalo sa okolie, odstránili náletové buriny a kry, odniesol sa odpad,“ zhrnul. Obnovenia sa dočkali aj lavice a stoly v okolí rozhľadne. Vynovená rozhľadňa tak opäť môže slúžiť turistom a Prievidžanom. Aj keď Dobiaš pripomenul, že jediným obmedzením je zákaz zakladania ohňa v tejto lokalite.

„Práce na rozhľadni budú pokračovať aj naďalej. Pribudne nové značenie, nová informačná tabuľa a postupne bude vybudovaná spodná časť rozhľadne pre hendikepovaných. Na tú je ešte potrebné spracovať projekt a posúdiť ju staticky. Podľa našich zistení rozhľadňu v lete navštívilo v priemere 80 ľudí denne. Ich počet však môže stúpnuť.“ dodal.

Foto: Michal Dobiaš

Rozhľadňa v lesoparku je dokončená
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM