Aktualizované Filip Chudý Rôzne Video

Samozber jabĺk a sliviek na hornej Nitre: Ponúkajú tieto odrody, FOTO a VIDEO

O niekoľko dní neskôr ako vlani sa začal na hornej Nitre samozber jabĺk, pričom štartuje aj samozber sliviek.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Ostratickí ovocinári spustili v týchto dňoch tohtoročný samozber jabĺk. Oproti minulému roku sa jeho začiatok posunul. Verejnosť ho bude môcť využiť do novembra, na výber má viacero druhov tohto ovocia.

Samozber sliviek (odrody Stanley, Presenta a President), ktoré sú vysadené na 17 hektároch, sa začne 11. septembra a bude prebiehať počas sobôt.

Úroda jabĺk

„Budeme mať k dispozícii sedem odrôd Gala, Golden Delicious, Jonagold, Topaz, Idared, Fuji a Pinova. Ľudia si ich budú môcť prísť nazbierať do začiatku novembra," povedal Samuel Šebo zo spoločnosti Fructop z Ostratíc (okres Partizánske).

Oproti minulému roku sa podľa neho začiatok termínu samozberu posunul, nešlo však o takú dlhú dobu ako u jahôd. „Úroda je tento rok štandardná, taká ako býva každý rok. Neboli veľké mrazy, čiže z našej strany je spokojnosť," ozrejmil.

Správy z hornej Nitry

Prišli aj Česi

Možnosť nazbierať si jablká v ostratickom sade využila i rodina z juhu Českej republiky. „Máme tu blízko v Hradišti rodinu, vzal nás sem strýko. Jabĺčka zjeme, upečieme z nich štrúdľu a koláče," priblížila Andrea.

Verejnosť podľa Šeba v rámci zberu preferuje odrody jabĺk, ktoré sú vhodné na zimné uskladnenie, teda Golden Delicious, Fuji a Pinova, v prvých dňoch zberu ľudia preferujú aj odrodu Gala. „V našom sade umožňujeme aj zber tzv. padaviek. Používajú sa buď na výrobu štiav, do koláčov alebo na výrobu pálenky," dodal.

Ostratickí ovocinári pestujú momentálne jablone na ploche 40 hektárov.

Firma eviduje aj vysoký záujem ľudí o samozber sliviek. „Slivky boli pre nás zaujímavé ako spestrenie nášho výberu ovocia. Tento rok máme v pláne vysadiť aj hrušky. Čím väčší máme sortiment, tým je to pre zákazníkov v predajniach zaujímavejšie," do­dal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takého krásne ovocie sa dá natrhať.

FOTO: Samozber jabĺk a sliviek v Ostraticiach
7
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM