Rôzne

Rómov v Prievidzi učili používať samotesty: FOTO z akcie na Ciglianskej ceste

Samotestovanie zabezpečovali zamestnanci komunitného centra a zvolení rómski zástupcovia prostredníctvom praktickej ukážky.

Ilustračný obrázok k článku Rómov v Prievidzi učili používať samotesty: FOTO z akcie na Ciglianskej ceste
Zdroj: TASR/Alexandra Moštková

Obyvateľov Ciglianskej cesty v Prievidzi učili zamestnanci tamojšieho komunitného centra a dobrovoľníci používať samotesty na zistenie prítomnosti nového koronavírusu. Nezisková organizácia Spokojnosť, ktorá s tamojšou komunitou pracuje, chce vzdelávacou aktivitou zvýšiť prevenciu pred ochorením COVID-19.

Výhoda

„Organizujeme samotestovanie, v rámci ktorého chceme ľudí praktickou formou naučiť, ako používať samotesty. Pandemickú situáciu máme stále horšiu a nevieme, či nám samotesty budú distribuovať do rodín. Práve preto na podnet obyvateľov komunity a z iniciatívy zvoleného zástupcu Daniela Ezechiela sa nám podarilo tieto samotesty vybaviť," načrtla Nikol Rácová zo Spokojnosti.

Nezisková organizácia vidí v aktivite podľa nej veľkú výhodu v tom, že učenie prístupu k zodpovednosti u tamojších obyvateľov je veľmi dôležité. „Sú obyvateľmi mesta, takisto navštevujú obchody, keďže je tu nízka občianska vybavenosť. Týmto spôsobom chceme chrániť aj ostatných obyvateľov," ozrejmila.

Viac správ zo Slovenska

Rómski zástupcovia

Samotestovanie zabezpečovali zamestnanci komunitného centra a zvolení rómski zástupcovia práve prostredníctvom praktickej ukážky. „Je to pre nich veľmi dôležité, pretože niektorí z týchto obyvateľov sú menej gramotní, nevedia vydedukovať z papiera, ako majú testy použiť, či to robia dobre, tápajú, čím potom vzniká problém," ozrejmila Rácová.

Obyvatelia o samotestovanie prejavili záujem. Aby sa Spokojnosť vyhla zhlukovaniu ľudí, počas predchádzajúcich dvoch dní si obyvatelia chodili brať časové lístky. Možnosť naučiť sa otestovať využil i Ján Kučera. „Takto aspoň človek vie, na čom je. Malo by sa to robiť častejšie, niektorí ľudia nemajú päť eur na test. Človek tiež nevie, s akými ľuďmi sa stretne. Takto aspoň jeden o druhom vedia, či sú pozitívni alebo negatívni," povedal Kučera. Ten je podľa svojich slov i pravidelným darcom krvi, preto sa testuje pravidelne.

Správy z hornej Nitry

Prieskum o očkovaní

„V rámci tohto testovania sme sa rozhodli aj zapojiť obyvateľov do prieskumu, v rámci ktorého chceme zistiť záujem o očkovanie, koľko je tu očkovaných ľudí, aký majú na neho názor a či by využili túto možnosť, keby prišiel na Cigliansku cestu mobilný očkovací tím," priblížila ďalej Rácová.

Nezisková organizácia podľa nej eviduje medzi komunitou aj pozitívne testovaných ľudí, ktorým s rómskymi zástupcami zabezpečujú potraviny i dezinfekciu. Zároveň ich informujú i o karanténe. „Na Ciglianskej ceste boli bohužiaľ v tomto období i úmrtia. Tá smrť nejakým spôsobom poukazuje i na to, že musíme byť zodpovední nielen voči sebe, ale i tým ostatným a celej spoločnosti," dodala Rácová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto to vyzeralo na mieste.

FOTO: Obyvateľov Ciglianskej cesty učili dobrovoľníci používať samotesty
4
Galéria
Zdroj: TASR/Alexandra Moštková

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM