Katarína Vlčková Samospráva

Rohovor s poslancom Drozdom: Mojou prioritou je oprava Kultúrneho domu i asfaltu v Hradci

K Previdzi patrí aj mestská časť Hradec, ktorá je jednou z najstarších častí Hornej Nitry. My sme oslovili poslanca tohto volebnebného obvodu, Martina Drozda, aby nám priblížil dianie v Hradci.

Ilustračný obrázok k článku Rohovor s poslancom Drozdom: Mojou prioritou je oprava Kultúrneho domu i asfaltu v Hradci
Zdroj: TASR

Pán Martin Drozd, skúste našim čitateľom priblížiť dianie v Hradci za posledné obdobie.

Dianie v Hradci je v poslednom období poznačené zosuvmi. Rekonštrukcia povrchu na jednej našej ulici sa nemohla uskutočniť z dôvodu zosuvov. Od minulého roku však riešenie problému postúpilo od plánovania k realizácii. Agendu prevzalo Ministerstvo životného prostredia, ktoré prostredníctvom geologického ústavu v súčasnosti vykonáva doplnkový geologický prieskum, vybudovaný bol už drenážny kanál nad futbalovým ihriskom a zároveň prebieha verejné obstarávanie na zabezpečenie ďalšej sanácie v hodnote 652 tisíc eur.

Akú máte prioritu na tento rok?

Mojou prioritou v rámci Hradca naďalej zostáva oprava Kultúrneho domu. Táto budova je pôvodný obecný dom, ktorý bol niekoľkokrát prestavaný a za posledných 20 rokov sa do neho investovalo veľmi málo, takže tak isto ako ostatné mestské budovy je tu veľký investičný dlh.

Z čoho máte v Hradci radosť?

Som rád, keď obyvatelia aktívne pristupujú k dianiu v obci, či už pri riešení problémov alebo aj pomocou rukou.

A z čoho naopak nie?

Naopak som sklamaný z neúcty k spoločným hodnotám a majetku. Najme v našom parku, kam chodia vandali demolovať lavičky a smetné koše a keď ich niekto upozorní, pomstia sa, aj keď len zničením úrody v záhradke.

Ako mestský poslanec sa často stretávate s ľuďmi. S akými problémami za vami chodia najčastejšie obyvatelia Hradca?

Väčšinou sa jedná o drobné problémy, ako nepokosená tráva, zarastený kanál vedľa cesty, prípadne výtlky na ceste, ale aj problémy ohľadom verejného osvetlenia. Ale veľmi dobrú spoluprácu mám v tomto s klubom dôchodcov a ich „radou starších“, ktorí mi hlásia aj väčšie problémy, aké si bežne nevšimnete, napríklad poškodený plot na cintoríne, alebo aj poškodené stromy na verejnej zeleni. Občas sa však stane, že odo mňa požadujú vyriešiť nefunkčnú elektrinu v dome, alebo vyriešiť problém s družstevnými ovcami, ktoré im chodia na pozemok.

Opíšte nám aj niektoré vaše väčšie túžby ohľadom budúcnosti v Hradci.

Hradec je jedno z najstarších osídlení na Hornej Nitre, a preto by som rád, keby sa na to uchovali nejaké spomienky. Rád by som aby sme z našej chátrajúcej kaplnky, ktorá je prirodzenou dominantou, spravili takúto živú pamätnicu. Postavili si ju starí Hradčania na svojom pozemku a za svoje peniaze a bolo by namieste ju zachovať pre ďalšie generácie a zároveň v nej spraviť pamätnú miestnosť, kde by si mohli ľudia pozrieť ako sa Hradec vyvíjal, kto a ako na našom území žil. No a samozrejme mnohí Hradčania by si priali aj cestné prepojenie s Veľkou Lehôtkou, ktoré by bolo určite výhodné aj z hľadiska mestskej hromadnej dopravy. Avšak reálne je to veľmi nákladná investícia aj kvôli zlému stavu súčasných ciest a chodníkov, ktoré potrebujú opravu oveľa viac.

Aké obnovy plánujete v Hradci, prípade aké už prebiehajú?

Keďže mesto dobre spravovalo financie, minulý rok prišiel rad i na nás a dostali sme nové okná a dvere do Kultúrneho domu a doplnil sa aj inventár. Momentálne máme naplánované odvodnenie obvodových múrov. A samozrejme aj u nás mesto naplánovalo rekonštrukciu asfaltu resp. položenie nového, keďže na jednej ulici je už úplne zodratý a na druhej nebol nikdy položený.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM