Rôzne

Rekonštrukciu cesty Partizánske – Hradište preplatia cez eurofondy: Akou sumou?

Trenčianskemu samosprávnemu kraju preplatia dodatočné náklady na rekonštrukciu cesty II/579.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukciu cesty Partizánske – Hradište preplatia cez eurofondy: Akou sumou?
7
Galéria
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Riadiaci orgán pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP) preplatí Trenčianskemu samosprávnemu kraju (TSK) dodatočné náklady na rekonštrukciu cesty II/579 medzi Partizánskym a Hradišťom. Investícia v hodnote viac ako 1,1 milióna eur sa týkala prác na konštrukčných vrstvách vozovky, s ktorými pôvodný projekt nepočítal. Informovala o tom hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

Financovanie

Verejnú súťaž na dodávateľa prác na realizáciu konštrukčných vrstiev vozovky v extraviláne medzi Hradišťom a Partizánskym po dopracovaní projektu, ako i samotné práce zabezpečila krajská samospráva ešte v minulom roku. „Tieto práce neboli súčasťou rozpočtu pôvodnej projektovej dokumentácie, nepreniesli sa tak ani do rozpočtu zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku (NFP) a ani do rozpočtu zmluvy o dielo so zhotoviteľom," pripomenula Kukučková.

Predpokladané náklady na dodatočné práce v rámci rekonštrukcie cesty druhej triedy vyčíslila krajská samospráva na 1 693 863 eur, z verejnej súťaže vzišla suma 1 122 000 eur. „Po kontrole projektovej dokumentácie, ktorá nezistila porušenie zákona o verejnom obstarávaní a potvrdila súlad aj so zmluvou o poskytnutí NFP, kraj predložil žiadosť o zmenu projektu. Jej predmetom bolo zaradenie výdavkov z verejného obstarávania do financovania projektu," ozrejmila Kukučková.

Správy z hornej Nitry

Nižšia cena

Riadiaci orgán tejto žiadosti podľa nej vyhovel a výdavky v plnej výške pripustí do financovania z IROP. „Aktuálne je predložená žiadosť o platbu na refundáciu týchto výdavkov vo výške 95 percent, päť percent je povinné spolufinancova­nie," doplnila.

Celkové oprávnené výdavky projektu pôvodne predstavovali 5 440 069,99 eura, NFP bol vo výške maximálne 5 168 066,49 eura. Rekonštrukcia cesty TSK stála dokopy 3 786 237,72 eura. Na financovaní investície sa podieľal sumou 189 310,89 eura. „Výsledkom je teda celkove nižšia suma nákladov na rekonštrukciu cesty aj s dodatočnými prácami oproti rozpočtu zmluvy o poskytnutí NFP, a tým aj nižšia výška skutočne vynaloženého spolufinancovania projektu z rozpočtu TSK," skonštatovala hovorkyňa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM