Samospráva Samospráva

Radnica v Prievidzi vydala celoročný zákaz na používanie pyrotechniky: Platí pre tieto námestia!

Používanie zábavnej pyrotechniky na území Prievidze bude už o pár dní regulovať všeobecne záväzné nariadenie. Pozrite podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Radnica v Prievidzi vydala celoročný zákaz na používanie pyrotechniky: Platí pre tieto námestia!
Zdroj: TASR

Pyrotechniku presne určených kategórií nebude môcť verejnosť na základe aktuálneho VZN používať od 1. januára od 3.00 h do 31. decembra do 10.00 h. Zároveň radnica zakázala jej celoročné používanie na Námestí slobody a Pribinovom námestí.

Ako dnes povedal hovorca mesta Michal Ďureje, oproti predchádzajúcemu VZN je toto aktuálne prísnejšie, a to práve v súvislosti so zákazom, ktorý sa dotýka námestí. „Neodborná manipulácia s pyrotechnickými výrobkami môže ohroziť veľké množstvo ľudí, ktorí sa nachádzajú na námestiach najmä počas novoročných osláv,“ ozrejmil. Pyrotechniku môžu, naopak, obyvatelia použiť vo vymedzenom čase na ostatných miestach, ktoré VZN nezakazuje. Verejnosť sa podľa Ďurejeho ani nemusí obávať, že by prišla napríklad o novoročný ohňostroj, ktorý organizuje mesto a zabezpečuje ho odborne spôsobilá osoba.

Pôvodné VZN musela Prievidza, podobne ako iné mestá a obce na Slovensku, zrušiť, štát totiž v roku 2014 prijal legislatívu, ktorá samosprávam odobrala kompetencie rozhodovať o používaní pyrotechniky na svojich územiach. Túto zmenu kritizovali aj samosprávy Partizánskeho a Bojníc. Právomoc rozhodovať o zábavnej pyrotechnike prinavrátila mestám a obciam spomínaná novelizácia zákona, ktorá nadobudla účinnosť 2. decembra 2015. Nové VZN vstúpi do platnosti v 15. deň od jeho vyvesenia na úradnej tabuli mesta.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM