Katarína Vlčková Správy

Radnica návrh odklepla: Základná škola na Mariánskej ostáva!

Na poslednom stretnutí mestskí poslanci rozhodli, že sa Základná škola na Mariánskej ulici nakoniec predsa len nevyradí zo siete škôl a naďalej bude fungovať.

Ilustračný obrázok k článku Radnica návrh odklepla: Základná škola na Mariánskej ostáva!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ešte pred tromi rokmi radnica navrhla vyradiť ZŠ na Mariánskej ulici a tretiu ZŠ na Ulici Sama Chalupku. Školy sa mali zrušiť z dôvodu nedostatočného počtu žiakov a nedostatku peňazí na financovanie škôl. Ministerstvo školstva nakoniec zrušilo tretiu Základnú školu na Ulici Sama Chalupku. Zrušenie školy na Mariánskej ulici ale zamietlo. Do školy chodilo veľa nadaných detí, ktoré by podľa ministerstva stratili svoj priestor na vzdelávanie.

Nasledoval boj o školu. Mesto Prievidza neskôr podalo podnet na Generálnu prokuratúru, ktorá návrh na zrušenie školy vrátila na opätovné preskúmanie.

Podľa slov Alozja Vlčka z mestského úradu „ministerstvo prezentovalo pripravované zmeny v koncepcii financovania škôl a prejavilo ochotu dofinancovať školy v meste s akcentom na dlhodobo neriešené havarijné stavy konkrétnych škôl z kapitálových výdavkov.“
Zároveň však dodal, že nízky počet žiakov aj tak donúti zavrieť ďalšiu školu, čomu by chceli v budúcnosti zabrániť vhodným riešením. "Samospráva je rozhodnutá v budúcnosti posúdiť vec podľa nových, štátom v súčasnosti pripravovaných kritérií financovania,“ do­dal.

ZŠ na Mariánskej ulici
3
Galéria
Foto: Katarína Vlčková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM