Jakub Forgács Samospráva

Prvý volič v komunálnych voľbách je z nášho okresu: V tejto obci hodil do urny hlasovací lístok

Medzi prvými voličmi na Slovensku v sobotných komunálnych voľbách boli muži. Vyberať svojich favoritov v boji o post starostu a poslancov prišli v obci z nášho okresu. Kto vhodil do urny hlasovací lístok ako prvý?

Ilustračný obrázok k článku Prvý volič v komunálnych voľbách je z nášho okresu: V tejto obci hodil do urny hlasovací lístok
Zdroj: TASR

K urne v Kultúrnom dome v Lazanoch v okrese Prievidza, kde sa začali voľby o hodinu skôr ako v iných obciach a mestách, prišli už krátko po 6:00 pre následné pracovné povinnosti. Prvým voličom na Slovensku bol Jaroslav Fuska, krátko po ňom prišiel vodoinštalatér Jozef Hanko, podľa ktorého mu skorá hodina na volebný akt vyhovuje pre prácu, nie je však pravidlom. „Pokiaľ skoro ráno nemusím, tak odvolím v priebehu dňa,“ povedal. Pre nástup do práce sa ako tretí k urne dostavil Jozef Mečiar, ktorý je povolaním hasič.

„Ťažko je zrovnávať tieto jednotlivé volebné obdobia. Boli také náznaky, že by chceli prísť, tak aj preto sa posunula hodina,“ reagoval v súvislosti s účasťou voličov v skoršej hodine predseda miestnej volebnej komisie Stanislav Cachovan. Ako ďalej ozrejmil, dôvodmi pre skoré volenie sú pre voličov cestovanie, využitie víkendu na vlastné záujmy či pracovné povinnosti. „Či má zmysel otvoriť volebnú miestnosť o hodinu skôr, ukáže dnešok a podľa toho sa môže obec zariadiť. My to ako komisia až tak neovplyvňujeme,“ poznamenal.

„Voliči chodia veľa v dopoludňajších hodinách a tie odpoludňajšie, neskoršie hodiny využijú potom tí, ktorí majú nejaké práce. Tak do takej siedmej hodiny večer sa to u nás zvykne ukončiť,“ priblížil Cachovan. V hornonitrianskej obci je celkove 1365 oprávnených voličov, medzi nimi i niekoľko občanov cudzej štátnej príslušnosti. O odvolenie do prenosnej urny podľa komisie požiadalo doteraz sedem Lazancov.

Voľby v Lazanoch sa začali už o šiestej hodine
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM