Tlačové správy

Prísnejšie nariadenie o hazarde v Partizánskom neprešlo: Poslanci na to majú dobré dôvody

Mestskí poslanci v Partizánskom na februárovom zasadaní mestského zastupiteľstva odmietli sprísnenie pravidiel na prevádzkovanie hazardu.

Ilustračný obrázok k článku Prísnejšie nariadenie o hazarde v Partizánskom neprešlo: Poslanci na to majú dobré dôvody
Zdroj: shutterstock

V rámci prípravy návrhu VZN mesto najskôr vypracovalo analýzu, v ktorej sa zmerali presné vzdialenosti herní pôsobiacich na území mesta. Z nej vyplýva, že predkladaný návrh VZN by bol pre hazardné prevádzky likvidačný. Prísne podmienky vzdialenosti 500 metrov od škôl, školských zariadení či napríklad zariadení sociálnych služieb ako aj podmienku vzdialenosti medzi prevádzkami najmenej 200 metrov by totiž nespĺňala ani jedna z existujúcich herní a nepriamo by tak mohlo prísť k úplnému zákazu hazardných hier na území mesta.

Chýbali 3 hlasy

Z potrebných 11 hlasov zdvihlo ruku za návrh iba osem poslancov. „Osobne si ale myslím, že obdobie najväčšieho rozkvetu herní a kasín máme za sebou. Dnes je veľmi problematické pre každého dostať sa do takejto prevádzky bez kontroly občianskeho preukazu a registra vylúčených osôb,“ vysvetlil poslanec Juraj Krasula, ktorý za návrh nehlasoval.

V podobnom duchu sa vyjadril aj poslanec Pavol Dorman. „Súčasná právna norma veľmi striktne upravuje, kto sa pri hracie automaty dostane, pri vstupe do prevádzky sa hneď zisťuje vek a iné obmedzenia. Zároveň si myslím, že momentálne obdobie negatívne poznačí podnikanie aj v tejto oblasti, veď počet herní sa v našom meste za posledné mesiace znížil.“

V hre sú dôležité financie

Do rozpočtu mesta Partizánske vďaka hazardu každoročne pribudne nemalá čiastka, ktorú by poslanci museli hľadať inde. Aj to bolo dôvodom, prečo sprísnenie podmienok na prevádzku herní neodsúhlasili. „Určite nechcem tvrdiť, že 150-tisíc sa v rozpočte nahradiť nedá, no predsa len sú to finančné prostriedky, ktoré môžu pomôcť na rozvoj niečoho pozitívneho,“ uviedol Krasula.

Cestou bude rozumná regulácia

Rozhodnutie poslancov víta aj Asociácia zábavy a hier, ktorá na Slovensku združuje prevádzkovateľov herní. „Sme radi, že si nezmyselnosť úplného zákazu hazardu uvedomuje aj mesto Partizánske. V časoch, keď online hazard každý mesiac trhá rekordy a naberá tisícky nových hráčov, je jasné, že zákaz kamenných herní nič nerieši, akurát pripravuje mestá a obce o financie,“ zhodnotila rozhodnutie mesta hovorkyňa asociácie Dominika Lukáčová.

Sprísňovanie sa nekončí

Aj napriek neúspechu predkladaného návrhu VZN primátor Jozef Božik v snahe obmedziť hazard ešte nekončí. Čoskoro plánuje predložiť nové znenie VZN. „Mojím cieľom je zamedziť tomu, aby herne a kasína boli v mestských priestoroch, ale aj v bytových domoch a budovách určených pre kultúru a zábavu občanov,“ vyjadril sa primátor.

Asociácia zábavy a hier sa však rozumnej, aj keď prísnej regulácii nebráni. „Aj veľmi prísna regulácia je určite lepšia ako úplný zákaz, ktorý vytvorí živnú pôdu pre ilegálne herne.” súhlasí Lukáčová. Dodáva, že Asociácia zábavy a hier je v otázke riešenia hazardu pripravená ponúknuť mestám pomocnú ruku. „Sme pripravení komunikovať so samosprávami a hľadať riešenia, ako spoločne prispieť k skvalitneniu prostredia v ktorom žijeme. Budeme preto radi, ak nás mesto s akoukoľvek otázkou či návrhom osloví,“ uzatvára Lukáčová.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM