Katarína Vlčková Kultúra

Priprate sa na Noc múzeí a galérií v Prievidzi: TOTO všetko uvidíte počas víkendu!

Začal sa Medzinárodný deň a noc múzeí a galérií. Prečítajte si, čo pre návštevníkov pripravilo Hornonitrianske múzeum v Prievidzi a Slovenské národné múzeum Bojnice.

Ilustračný obrázok k článku Priprate sa na Noc múzeí a galérií v Prievidzi: TOTO všetko uvidíte počas víkendu!
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci dvoch dní otvorených dverí Hornonitrianske múzeum pripravilo pre návštevníkov podujatia, na ktorých môžete vidieť o čosi viac než po ostatné dni v roku.

Bonsaje, hádanky aj inscenácia

Pre návštevníkov je pripravená výstava Stolička a číslo 14 (a iné kúsky od Thoneta) je zameraná na prezentáciu tovární firmy Thonet a výstava Bonsai v múzeu, ktorá priblíži pestovanie miniatúrnych japonských stromčekov.
Prezentácia Prievidzské cechové dni IX. Farbiari priblíži tradíciu jedného z prievidzských cechov – farbiarov. Ďalšia prezentácia Stromy včera a dnes ponúkne jedinečný pohľad na treťohorné skameneliny v kontrastne s dnešnou flórou.
Hornonitrianske múzeum pripravilo pre návštevníkov aj hádanku. Hádať sa budú známe i záhadné predmety z doby minulej. Chýbať nebudú ani ukážky konzervátorských postupov, spojené s poradenstvom pri ošetrovaní starožitností a vzácností. Špeciálnym podujatím bude v sobotu o 20:00 inscenácia o najdôležitejšej potravine ľudstva – o chlebe.
Medzinárodný deň a noc múzeí a galérií potrvá od dnes do soboty.

Ukážky reštaurovania a strašidelné prehliadky

Slovenské národné múzeum v Bojniciach v rámci Noci múzeí a galérií pripravilo na sobotu pre návštevníkov program s ukážkami reštaurovanie zbierkových predmetov a strašidelné nočné prehliadky. Podľa vedúcej oddelenia marketingu a tvorby animovaných programov múzea Bojnice, Dáši Michalcovej začnú podujatia netradične v sobotu o 9:00.
Reštaurovanie zbierkových predmetov sa uskutoční v Zlatej sále počas denných prehliadok zámku, a to do 13.00 h. „Ide už o každoročnú tradíciu počas Noci múzeí a galérií, keď našim návštevníkom odhaľujeme činnosti, ktoré väčšinu roka na zámku vidieť nemôžu,“ podotkla Michalcová. Zamestnanci budú poskytovať aj poradenskú službu. „Záujemcovia si tak budú môcť priniesť svoje starožitnosti, prípadne ich kvalitnú fotografiu a naši odborníci týmto predmetom odhadnú vek,“ spresnila.

Počas tohtoročnej Noci múzeí a galérií je pre návštevníkov pripravená novinka v podobe strašidelných nočných prehliadok zámku pod názvom Legendy ožívajú v čase od 19:30 do 22:30. „Malí i veľkí sa môžu tešiť na mysterióznu prechádzku komnatami zámku pod rúškom noci, kedy ožívajú nielen slová, ale i tváre dávnych obyvateľov hradu poznačené prežitými útrapami osudu. Počas prehliadky sa z tmy do svetla faklí a sviečok vynoria duše Zuzky Podhradskej, Petra Pókyho, Matúša Čáka Trenčianskeho, ale i grófa Jána Františka Pálfiho,“ priblížila Michalcová.

Zdroj: Global24/TASR
Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM