Katarína Vlčková Rôzne

Prievidzskí žiaci poznávajú rovesníkov z celého sveta: Pozrite, v akom jazyku komunikujú

Školáci z Prievidze radi komunikujú v cudzom jazyku. Prostredníctvom medzinárodných vzťahov cez internet sa zapojili do projektu V škole a po vyučovaní a aj takýmto spôsobom nadväzujú priateľstvá medzi krajinami. Prečítajte si, v akom jazyku sa zdokonaľujú.

Ilustračný obrázok k článku Prievidzskí žiaci poznávajú rovesníkov z celého sveta: Pozrite, v akom jazyku komunikujú
Foto: Katarína Vlčková

Podľa učiteľky Jany Halászovej zo ZŠ na Ulici Rastislavovej sa deti ruštinu učia rady a zistili, že je jedným z významných prostriedkov na dorozumievanie. „V rámci programu etwinning – medzinárodné partnerstvá cez internet zapojili do projektu V škole a po vyučovaní s ďalšími 12 partnermi východnej Európy“ povedala Halászová.

Prostredníctvom projektu sa zameriavajú na rôzne témy. „Rozprávame o živote školy v našich krajinách, priatelíme sa s rovesníkmi z rôznych krajín, komunikujeme v ruštine a máme z toho radosť. Deti vyrábajú prezentácie, v ktorých vypovedajú nielen o sebe a svojej škole, ale prezentujú Prievidzu a okolie, vďaka čomu sa naše mesto a jeho okolie zviditeľňuje vo svete,“ približuje Halászová.

Vyučujúca Jana Halászová vedie touto cestou 13 a 14 ročných žiakov z 8. A, ktorí si okrem praktických skúseností z ruského jazyka zdokonaľujú aj svoje IT schopnosti. Využívajú e-mail, powerpoint, video, fotografie, kresby, priestor pre spoluprácu na etwinningovej stránke, zverejňovanie na webovej stránke školy a sociálnych sieťach.
„Vo februári bola naša práca a úsilie ocenené certifikátom kvality od národnej podpornej spoločnosti a deti ho prijali ako výzvu a impulz k ešte kvalitnejším výkonom. V súčasnosti sa pripravujeme na videokonferenciu na tému literárno-dramaticko-hudobný prejav v ruskom jazyku,“ povedala.

Halászová nakoniec dodala, že očakávanými výsledkami ich práce budú prezentácie o školských akciách, učebný materiál, zlepšenie učenia v ruskom jazyku, zvýšený záujem o tento jazyk a v neposlednom rade priateľstvá na dlhé roky.

Zdroj, foto: Jana Halászová, YouTube

Ruština video
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM