Samospráva

Prievidzskí poslanci budú o problémoch diskutovať viac: Zaviedli jasné pravidlá

V programe rokovania Mestského zastupiteľstva v Prievidzi pribudne nový bod v podobe diskusie.

Ilustračný obrázok k článku Prievidzskí poslanci budú o problémoch diskutovať viac: Zaviedli jasné pravidlá
Zdroj: TASR/STA - Tamino Petelinsek

Prievidzskí mestskí poslanci budú môcť riešiť problémy v meste na svojich rokovaniach aj počas diskusie. Nový bod vzišiel z doplnku k rokovaciemu poriadku, ktorý schválili na svojom rokovaní v pondelok (28. 9.). Okrem diskusie prináša i ďalšie zmeny.

Zásadný prínos

„Najzásadnejším prínosom rokovacieho poriadku je to, že sa zaviedol bod diskusia poslancov a poslanecké podnety. Zároveň sa spresňuje o poslanecké právo na interpelácie, takže poslanci majú jasné pravidlá, kedy, kde, akým spôsobom majú dávať interpelácie a akým spôsobom budú vybavované,“ uviedol vedúci právnej kancelárie mesta Róbert Pietrik.

Branislav Gigac z klubu demokratickej opozície navrhol na rokovaní k predloženému rokovaciemu poriadku viacero zmien. Návrh klubu väčšina poslancov nepodporila.

„Chceli sme zachovať to, aby poslanecké kluby mali vyššie právomoci. Byť len formálne napísaný, že sa niekto združuje v poslaneckom klube, je jednoducho hlúposť. Poslanecké kluby by mali mať právomoc zasahovať aj do rokovania, mať právo na prestávku, právo predniesť záverečné stanoviská k bodom a toto sa dnes neakceptuje,“ tvrdí Gigac.

Nie na chodbách

Vyzdvihol však, že prešiel návrh na to, aby diskusia pre poslancov a podnety boli naspäť zaradené do rokovacieho poriadku, čo navrhoval aj klub demokratickej opozície a neskôr aj primátorka Katarína Macháčková. „Aby diskusia poslancov bola tu na zastupiteľstve a nie potom na chodbách niekde inde,“ podotkol.

Kluby pri mestskom zastupiteľstve (MsZ) majú i nárok na prestávku na poradu. „Je to jedno z oprávnení poslaneckého klubu v nadväznosti na internú smernicu – štatút mesta, v rámci ktorého sa poslanecké kluby riešia. Každý predseda poslaneckého klubu má právo raz počas MsZ požiadať o prestávku a táto mu bude udelená v rozsahu desiatich minút. Každá ďalšia prestávka podlieha schváleniu MsZ,“ ozrejmil Pietrik. Gigac sa v tejto súvislosti podľa svojich slov obáva, že prestávku klubu nemusí väčšina v zastupiteľstve nakoniec schváliť.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM