Rôzne

Prievidzskí ochranári v akcii: V Nedožeroch – Brezanoch pomáhajú žabám

Ochranári osadili v Nedožeroch-Brezanoch zábrany pre migrujúce žaby, aby ich na ceste nezrazili autá.

Ilustračný obrázok k článku Prievidzskí ochranári v akcii: V Nedožeroch – Brezanoch pomáhajú žabám
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Prievidzskí ochranári prispeli k vyššej ochrane migrujúcich žiab počas jari. Už niekoľkýkrát osadili v blízkosti priehrady v Nedožeroch-Brezanoch v okrese Prievidza zábrany, aby sa žaby nedostali na komunikáciu a tam ich nezrazilo auto.

Záchrana žiab

„Migračné zábrany, ktoré sme postavili už tretiu sezónu, robíme preto, aby sme zabránili žabkám prechodu cez frekventovanú cestu, a tým ich vlastne zachraňujeme," povedal Marek Měrka zo Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (ZO SZOPK) v Prievidzi.

Podobné zábrany podľa neho každoročne inštalujú ochrancovia po celom Slovensku, keďže žaba a v tomto konkrétnom prípade ropucha obyčajná je chránený a veľmi užitočný živočích. „Snažíme sa s členmi ZO SZOPK, širokou verejnosťou, miestnych občanov, ale aj za pomoci ,keškárovʻ zábrany inštalovať, a potom prenášať žabky do vodnej nádrže," priblížil.

Čísla

Ochrancovia osadili približne 500 metrov zábran, v pláne mali i ďalších 200 metrov. V blízkosti vodnej nádrže sú i dva migračné tunely. „Nachádzajú sa pod cestou a veľmi nám pomáhajú, keďže nám uľahčujú prácu, žabky sa tadiaľ prepravia samy na druhú stranu cesty. Naše počty, ktoré v roku 2019 predstavovali vyše 1 600 kusov žiab a vlani viac ako 2 000 kusov, tak nie sú celkom objektívne," spomenul Měrka.

Migrácia ropuchy obyčajnej súvisí s jej rozmnožovaním. Žije totiž v lese, no na rozmnožovanie potrebuje vodu. Mladé žaby sa potom vracajú naspäť do lesa. „Ropucha a vôbec žaby sú užitočné preto, že chytajú hmyz, a to vo svojom každom vývojovom štádiu. Ropucha je dôležitá i v záhradách, keďže žerie aj slimáky, ktoré ničia úrodu," ozrejmil Měrka.

Žaby budú ochrancovia prenášať približne dva alebo tri týždne, a to v závislosti od počasia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z hornej Nitry

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM