Samospráva

Prievidzskí poslanci si odklepli nižšie odmeny: Nasledovala tvrdá kritika vedenia

Prievidzskí mestskí poslanci budú mať do konca roka za svoju prácu o polovicu nižšie odmeny.

Ilustračný obrázok k článku Prievidzskí poslanci si odklepli nižšie odmeny: Nasledovala tvrdá kritika vedenia
Zdroj: TASR

Návrh radnice reaguje najmä na pokles podielových daní súvisiaci s pandémiou nového koronavírusu. Na svojom rokovaní v pondelok ho schválili tamojší mestskí poslanci.

Nižšie odmeny budú poberať mestskí poslanci od 1. júna do 31. decembra tohto roka, a to s výnimkou tých, ktorí vykonávajú občianske obrady. Výška financií, ktorú by samospráva mala opatrením ušetriť, bude závisieť od počtu zasadnutí zastupiteľstiev, mestskej rady či komisií. „Pokiaľ by zasadnutia boli v takom rozsahu ako v minulých rokoch, tak sme vypočítali úsporu 16.000 eur,“ vyčíslila Lenka Pánisová z Mestského úradu v Prievidzi.

Tvrdá kritika

Zníženie odmien o polovicu kritizovali viacerí poslanci klubu demokratickej opozície, podľa ktorých názoru by mala samospráva šetriť inde. „V tejto súčasnej situácii sme boli za, ale náš názor bol, že je to kozmetické riešenie. Mesto získa 4000 eur ročne, čo je smiešne. My sme navrhovali, aby sme znížili počet konateľov, viceprimátorov a takisto sobášiacich, lebo toto znižovanie sa netýka tých, čo sobášia a majú 600 eur príplatok za ošatenie,“ argumentoval Miroslav Žiak z klubu.

Zníženie poslaneckých odmien podľa neho celkový stav nerieši. „Zamestnanci išli s platmi dole na 80 percent, aj viceprimátori si ich znížili, ale čo z toho, keď majú aj iné funkcie v meste,“ podotkol.

Účelové útoky

„Keď sme obsadzovali dve funkcie zástupcov, hovorili sme o tom, že pre nich dvoch sa rozdeľuje jeden plat, čo stále platí. To znamená, že dvaja ľudia robia za plat jedného. Považujem to len za účelové útoky a populizmus zo strany pána poslanca Žiaka,“ komentovala primátorka Katarína Macháčková.

Menej aj konatelia

Nižšie platy okrem viceprimátorov poberajú od apríla i konatelia mestských spoločností. „Konatelia mestských spoločností si znížili mzdy v rozsahu od 20 do 40 percent. Pri ostatných zamestnancoch prišlo k zníženiu od mája,“ vysvetlila.

So znížením odmien nesúhlasili všetci poslanci. „Ja som bola proti, pretože si myslím, že práca poslanca nespočíva len v účasti na komisiách, mestskej rade, výboroch volebných obvodov, za ktoré odmena prináleží, ale je to aj práca v teréne. Myslím si, že fyzická práca alebo kontakt s obyvateľmi a práca pre nich má oveľa vyššiu hodnotu,“ ozrejmila Kvetoslava Ďurčová.

100% neprešlo

Suma podľa nej nie je taká vysoká, aby to bolo zásadné pre každého jedného poslanca, ktorý pracuje v teréne. „Aspoň v mojom prípade je to tak, že výška odmeny už je minutá mesiac alebo dva dopredu, pretože vždy ju dávam na nejaké účely pre obyvateľov. Či už sú to brigády, alebo akcie. Nie je to závratná suma, o ktorú by malo význam sa doťahovať,“ doplnila.

Poslanec Richard Takáč navrhol na rokovaní znížiť odmeny poslancov o 100 percent, to jeho kolegovia neschválili.

Mestskí poslanci dostávajú za hodinu rokovania zastupiteľstva 20 eur, rovnakú sumu dostávajú i členovia mestskej rady za rokovania rady či za prácu na rokovaniach komisií. Hrubá mzda viceprimátora Ľuboša Jelačiča predstavuje po znížení 1200 eur, a to v rámci financií, ktoré dostáva ako vedúci strediska pietnych služieb.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM